Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb cebulowy z Tarnowskich Gór

 230x173cebulowyzTG

Źródło:Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Piekarnia Jana Hankego nie istnieje 

 

Wygląd:

Chleb o kształcie podłużnym, z charakterystycznym nacięciem w części środkowej – wzdłuż bochenka. Na powierzchni chleba widoczne odciski gałązek koszyków wiklinowych. W przekroju kształt owalny, w górnej części niewielkie wgłębienie 

Kształt:

Kształt podłużny, z charakterystycznym nacięciem w części środkowej - wzdłuż bochenka, widocznymi odciskami gałązek koszyków wiklinowych na powierzchni chleba, owalnym przekrojem z niewielkim wgłębieniem w górnej części.

Wielkość:

Chleb o wadze 800-850 g, długość bochenka około 38 cm, szerokość 16 cm, wysokość około 9 cm. 

Konsystencja:

Skórka chleba dobrze wypieczona, chrupka, strzelająca podczas nacisku, miąższ dobrze wyrośnięty z wyraźnymi porami, sprężysty. 

Smak i zapach:

Przyjemny zapach chleba, dobrze wyrośniętym wyraźnymi porami, smakiem chleba mieszanego i wyczuwalnym smakiem i zapachem cebuli oraz naturalnego kwasu chlebowego. 

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Górna skórka chleba w części środkowej wzdłuż bochenka barwy od jasno‑ do ciemnobrązowej, błyszcząca, boczne powierzchnie obsypane mąką. Na przekroju wyraźnie widoczna ciemniejsza, dobrze wypieczona skórka. Miąższ barwy jasnej (ciemnokremowy) dobrze wyrośnięty.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Wypiek chleba cebulowego jest ściśle związany z historią rodziny o wieloletnich tradycjach piekarniczych. Cztery pokolenia piekarzy, począwszy od roku 1874 trudniło się tym szlachetnym rzemiosłem. Produkcję chleba cebulowego rozpoczął pradziad prawdopodobnie w latach 1915-1920. W tym czasie był właścicielem piekarni w Reptach Śląskich i głównym dostawcą pieczywa do mieszczącego się tu zamku Donnersmarcków.