Chleb razowiec żytni na zakwasie z Siedlec (marszałkowski)
- Szczegóły
- Kategoria: woj.mazowieckie
- Opublikowano: sobota, 20 lipiec 2019 12:36
- Odsłony: 1566
Źródło oraz gdzie kupić: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Gdzie kupić: Piekarnia Ratuszowa Siedlce: https://ratuszowasiedlce.pl/
Wygląd:
Chleb wypiekany w formie okrągłych bochenków. Posiada zgrabną formę wypiekaną bezpośrednio na hercie pieca i dobrze zarumienioną skórkę w kolorze jasnobrązowym lub brązowym. W przekroju kształt półokrągły, miąższ porowaty otoczony dobrze przylegającą skórką.
Kształt:
Okrągłe bochenki. Przekrój kromki zbliżony do półokręgu.
Wielkość:
300g, 500g, 1000g.
Konsystencja:
Miąższ elastyczny, skórka twarda, chrupiąca. Konsystencja stała, sprężysta, lekko kleista.
Smak i zapach:
Smak lekko kwaśny. Zapach charakterystyczny dla chleba żytniego, bardzo przyjemny, zwłaszcza dla pieczywa gorącego.
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Skórka brązowa, rumiana, miąższ w kolorze beżowo-brązowym.
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Powiat siedlecki, pod względem społecznoekonomicznym, miał charakter rolniczy z nielicznymi zakładami, które przetwarzały głownie płody rolne, produkty leśne, hodowlane
i minerały. Na początku XX wieku w uprawach zbóż głównie przeważało żyto, dzięki któremu największe zastosowanie na wsi miała mąka żytnia. Przed wybuchem I wojny światowej
w Siedlcach działały dwa młyny parowe. W wyniku industrializacji, która przejawiła się między innymi wzrostem liczby zakładów piekarniczych, usprawnieniem transportu, powstaniem placówek handlowych dla rolników, po 1950 roku zanotowano gwałtowny zanik wypieku chleba domowym sposobem. W piekarniach produkowano znacznie większe ilości pieczywa pszennego. W latach 70-tych jasne pieczywo niemal całkowicie wyparło wypieki z mąki żytniej.
w tradycyjnym piecu ceramicznym, dawniej opalanym drewnem. Do produkcji chleba używane są mąki gruboziarniste typ 2000 i 720. Do ciasta dodawana jest naturalna sól kamienna i woda.
Po upieczeniu w temperaturze 220-230ºC przez około 45 min, chleb jest smarowany wodą, studzony i pakowany. Wypiek długo zachowuje świeżość. Podczas przechowywania, cały czas dojrzewa, zachowując swój specyficzny smak i zapach. Jego okrągła forma przypomina najbardziej tradycyjne chleby.
Chleb „marszałkowski” stał się piekarniczą wizytówką miasta Siedlce.