Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb niedrzwicki

  Źródło:Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi

Wygląd:

Bochen chleba z dodatkiem cebuli i skwarek.

Kształt:

Prostokątny.

Wielkość:

Waga chleba około 300 g.

Konsystencja:

Miękisz porowaty, wilgotny i elastyczny.

Smak i zapach:

Charakterystyczny dla chleba pieczonego na zakwasie z aromatem suszonej cebuli i wyraźnym smakiem skwarek.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Ciemno-złoty chleb z wyraźnie widocznymi ciemnymi kawałkami skwarek i cebuli.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

W Polsce chleb cieszył się wielkim szacunkiem. Mówiono, że chleb to w domu włodarz, w pracy przyjaciel, w drodze towarzysz. Bochenek chleba zaczynał zawsze kroić ojciec rodziny, który na początku kreślił znak krzyża nożem na spodniej stronie bochenka, a następnie kroił i rozdzielał kromki między siedzących przy stole. Do dnia dzisiejszego w niektórych domach na Lubelszczyźnie zwyczaj ten jest nadal kontynuowany, a szacunek do chleba nie zmienił się. Receptura chleba niedrzwickiego powstała w latach 70-tych ubiegłego wieku. Przygotowywany jest on na bazie mąki żytniej i pszennej pozyskiwanej z terenu Niedrzwicy Dużej i okolic, na wyprowadzonym uprzednio zakwasie. Początkowo do chleba dodawano, z racji bliskiego sąsiedztwa masarni skwarki, aby wzbogacić jego smak. W kolejnych latach do uzyskania jeszcze lepszego aromatu zaczęto używać suszonej cebuli. „Charakteryzuje go smak i zapach – skwarki i cebula – jest ciekawym chlebkiem, (…) podaje się go przy okazji różnych rodzinnych uroczystości – najczęściej w lecie, kiedy są już pomidory, bo świetnie razem smakują” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Nierzwicy Duże). Wszystkie surowce użyte do pieczenia chleba pozyskiwane są z rejonu Lubelszczyzny. Pieczenie chleba tak jak dawniej odbywa się w uprzednio odpowiednio nagrzanym piecu ceramicznym i trwa około 50 minut. Za swoje walory smakowe, jakość oraz tradycyjną metodę produkcji chleb niedrzwicki został uhonorowany m.in. Złotym Medalem na VI Krajowych Targach Spółdzielczych w 2005 roku, a także jest laureatem I edycji Konkursu „Wojewódzki Lider Smaku” 2005.