Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb wiejski dębowiecki

Źródło:Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi

 Wygląd:

Prostokątny lub okrągły z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, otrąb lub maku.

Kształt:

W zależności od formy w jakiej jest pieczony – prostokątny lub okrągły, na przekroju kwadratowy lub owalny.

Wielkość:

W zależności od formy w jakiej jest pieczony – około 0,6 kg.

Konsystencja:

Gęsta, gąbczasta.

Smak i zapach:

Aromatyczny, kwaśny.

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Barwa zewnętrzna brązowo-złocista, na przekroju widoczny ciemno-brązowy miąższ.

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Chleb w polskiej tradycji postrzegany był jako podstawowy pokarm i kojarzony z początkiem życia oraz dobrobytem. Dlatego zawsze przygotowywany był z surowców najwyższej jakości, czyli dobrego pełnowartościowego ziarna i mąki. Produkcja chleba wiejskiego dębowieckiego była i jest wieloetapowa i bardzo pracochłonna. Przygotowane wcześniej surowce tj. mąka, sól, cukier, woda są ze sobą dokładnie mieszane, a następnie dodawany jest zaczątek. Ciasto wyrabiane jest ręcznie i układane w odpowiednie formy. Przed włożeniem ciasta do pieca sprawdza się jego temperaturę poprzez wrzucenie garści mąki i obserwowanie czy się zarumieni, jeśli tak to oznacza, że temperatura jest odpowiednia i można rozpocząć etap pieczenia chleba. Gdy chleb się zarumieni, należy przesunąć go w inne miejsce, aby ze wszystkich stron równo się podpiekł. Chleb wiejski dębowiecki powinno się wypiekać, wykorzystując tylko naturalną fermentację, bez drożdży i zakwasu. Tak przygotowany chleb najczęściej spożywano „z mlekiem, ze śmietaną, barszczem, zupą, z cukrem i śmietaną ze smalcem, z mięsem ze wszystkim co było” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami Dębowiec). Chleb wiejski dębowiecki obecny jest na stołach mieszkańców Dębowiec od wielu pokoleń. Ponadto prezentowany jest podczas różnych konkursów, festynów odbywających się na ww. terenie i poza obszarem gminy Urszulin.