Paska Bukowińska (Pascha, Chleb Bukowiński)
- Szczegóły
- Kategoria: woj.lubuskie
- Opublikowano: sobota, 20 lipiec 2013 09:16
- Odsłony: 11734
Źródło:Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi
Wygląd:
Ciasto w kształcie walca; jako paska wielkanocna – bardziej strojna (warkoczyki, kogutki, ptaszki, itp.), jako chleb do błogosławieństwa młodej pary – skromniejsza, bez ozdób, po środku z otworem na sól
Kształt:
Kształtem zewnętrznym przypomina walec; w przekroju – prostokąt
Wielkość:
Średnica – ok. 25 cm; wysokość – 13-15 cm
Konsystencja:
Puszysty i sprężysty miękisz
Smak i zapach:
Pszennego, drożdżowego pieczywa
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Upieczone na złoty kolor; na przekroju – kolor pieczywa pszennego (słomkowy)
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Paska Bukowińska (Pascha, Chleb Bukowiński) jest tradycyjnym wypiekiem górali czadeckich, którzy w XIX wieku wyemigrowali na wschód Karpat do Bukowiny Rumuńskiej. W latach 1945-1946 górale czadeccy wrócili w ojczyste strony i osiedlili się w zwartych grupach na Ziemiach Odzyskanych. Kontynuują oni tradycje regionalne i folklor swoich ojców, dziadów i pradziadów. Paska jako chleb weselny służący do błogosławieństwa pary młodej znajduje się na zdjęciach rodzinnych sprzed ponad 50 lat. W protokołach „Konkursu na ludowe pieczywo artystyczne” organizowanego od wielu lat przez Żagański Pałac Kultury, wypiek ten pojawił się w latach 70. ubiegłego stulecia. W maju 1978 roku góralki prezentowały paski podczas imprezy „Wiosna nad Nysą – 78” w Gubinie. Do dzisiaj gospodynie wypiekają je na święta oraz wesela w swojej wsi (Wichów, Stanów gm. Brzeźnica). Aby tradycja ta nie została zapomniana, cały proces począwszy od przygotowania ciasta, przez wypiek, po degustację, przedstawicielki górali czadeckich prezentują w Muzeum Etnograficznym w Ochli (koło Zielonej Góry) podczas corocznego „Żniwowania”.