Chleb pszenny 0,5 kg 1,70 zł
Chleb pszenny 0,5 kg za 1,70 zł kosztu składników, coś wspaniałego z dnia 24 grudnia 2021
...Cebularz lubelski 0,54 zł/szt
Cebularze to charakterystyczna wizytówka Lublina. Można je znaleźć praktycznie w każdej lubelskiej piekarni i w sklepie z pieczywem. Kuszą wyglądem i zapachem. Szczegóły na stronie m...
Chałka z 6 linek 1 kg 4,70 zł
Chałka z 6 linek o wadze 1 kg za 4,70 zł za składniki na dzien 29 stycznia 2023. Zrób ją sam, w żadnej piekarni takiej nie kupisz. Czas poświecony to tylko 2h.
<...
Figurki świąteczne 0,87 zł/szt.
Precle Polskie 0,47 zł/szt.
Ciabatta
Mało kto wie, że znana poza granicami Włoch ciabatta nazewniczo znaczy tyle co "kapeć". Ciabattę piecze się z mąki pszennej i drożdży. Jest wydłużonym, szerokim i płaskim białym chlebe...
Focaccia
Nim powstała pizza musiała być już znana focaccia. Focaccia to rodzaj pieczywa, używanego jak podstawa pizzy. Każdy region we Włoszech ma swoją odmianę focaccii: jedne są suchym plackiem ...
Strucla makowa
Zrobienie strucli makowej nie jest skomplikowane, ale jest niestety pracochłonne. Nie mniej jednak daje dużo satysfakcji szczególnie jeśli sami zrobimy masę makową, nie ulegając pokusie kupi...
Chleb żytni
Punktowa ocena jakości pieczywa żytniego
- Szczegóły
- Kategoria: Chleb żytni
- Opublikowano: poniedziałek, 16 listopad 2015 18:05
Aby określić klasę jakości chleba żytniego, proszę ocenić wypiek w poniższej tabelce.
Wyróżniki jakości pieczywa | Właściwości KLASA 1 | pkt | Właściwości KLASA 2 | pkt | Właściwości KLASA 3 | pkt | Właściwości KLASA 4 | pkt | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Wygląd zewnętrzny | -pieczywo bardzo dobrze wyrośnięte -podłużny, okrągły lub nadany formą |
5 |
-pieczywo dobrze wyrośnięte z minimalnymi odchyleniami w kształcie -podłużny, okrągły lub nadany formą |
4 |
-pieczywo dostatecznie wyrośnięte z nieznacznymi odchyleniami w kształcie -podłużny, okrągły lub nadany formą |
0 |
-pieczywo niewyrośnięte, porozrywane, mechanicznie uszkodzone, zdeformowane, zgniecione, ślady pleśni, - podłużny, okrągły lub nadany formą |
-35 |
|
Objętość i kształt | |||||||||
S K ó R K A |
Barwa | -złociste do jasnobrązowej -jasnobrązowa do ciemnobrązowej -brązowa do ciemnobrązowej |
3 |
-nieznacznie ciemniejsza lub jaśniejsza | 3 |
-nieco nierównomierna ciemniejsza lub jaśniejsza | 0 |
-bardzo jasna lub bardzo ciemna -zwęglona | -35 |
Grubość | -chleb deskowy i koszykowy g=2,5mm -chleb firmowy g=3mm -chleb formowy =1,5mm |
4 |
-chleb deskowy i koszykowy g>>2,5mm -chleb firmowy g>>3mm -chleb formowy << 1.5mm |
3 |
-chleb deskowy i koszykowy g<<2,5mm -chleb firmowy g<<3mm -chleb formowy <<1,5mm |
0 |
-chleb deskowy i koszykowy g=0mm -chleb firmowy g=0mm -chleb formowy =0mm |
-35 |
|
Powierzchnia | -gładka lub lekko chropowata, błyszcząca -chropowata, nieznaczne peknięcia (dopuszcza się ślady mąk) |
4 |
-błyszcząca, gładka lub skostkowana, nieznaczne pęknięcia | 3 |
-matowa -podziobana -poszarpana |
0 |
-uszkodzona -porozrywana -zapleśniona |
-35 |
|
M I Ę K I S Z |
Elastyczność | miękisz po lekkim nacisku powinien wrócić do stanu pierwotnego bez deformacji struktury | 3 |
miękisz miękki | 3 |
miękisz twardy | 0 |
-miękisz bardzo twardy | -35 |
Porowatość | dość równomierna (cienkościenna) | 3 |
pory dość równomierne, wśród nich nieco większe, cienkościenne | 2 |
pory nieco nierównomierne, na ogół cienkościenne | 0 |
pory zbite, bardzo grube | -35 |
|
Pozostałe cechy | O równomiernym zabarwieniu, suchy w dotyku, bardzo dobrze krojący się | 3 |
O równomiernym zabarwieniu i dobrze krojący się | 2 |
O nieco zróżnicowanym zabarwieniu, krojący się dostatecznie | 0 |
Lepki, z zakalcem, kruszący się, zanieczyszczony, oddzelający się do skórki | -35 |
|
Smak i zapach | aromatyczny, łagodny, właściwy-swoisty dla danego rodzaju pieczywa | 6 |
właściwy-swoisty dla danego rodzaju pieczywa | 5 |
nieznacznie odbiegający od danego rodzaju pieczywa | 0 |
niewłaściwy dla danego rodzaju pieczywa: gorzki, stęchły, mdły, zbyt kwaśny, zbyt słony lub inny nietypowy | -35 |
Poziom jakości pieczywa | Liczba punktów w poszczególnych poziomach jakościowych |
---|---|
Klasa 1 | 40-36 |
Klasa 2 | 35-31 |
Klasa 3 | 30-26 |
Klasa 4 | 25-8 |
Uwaga: Pieczywo, które uzyskało poniżej 8 punktów należy zdyskwalifikować. |