Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Rogal z makiem i sezamem

woj. małopolskie

Rodzaj pieczywa: Bułki

af0ca289c51520bc5fa4ba7a2f35fc0a97d6ea4d.jpg

Jak podawać  
Do rogali podajemy pastę z anchois: 50 g roztartego masła mieszamy z ok. 55 g siekanych filetów anchois, 2 łyżkami drobno posiekanej czerwonej cebuli, 1 łyżką kaparów i 1 łyżką siekanego koperku.

Rogale pasują też do zupy lub sałatki.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Zakłady Zbożowe ,,PZZ,, w Krakowie S.A

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna tortowa typ 450


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 25g drożdży 
  • 50g masła lub margaryny 
  • 500ml mleka 
  • ½ łyżki soli 
  • 2 łyżki miodu 
  • 780-840g mąki pszennej TYP 450
  • Do posmarowania: 1 jajko      

Sposób przygotowania

  1. Wkruszyć drożdże do miski. Stopić tłuszcz w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Dodać mleko. Podgrzać do temp. 37oC, odrobiną polać drożdże i mieszać do rozpuszczenia.
    Dodać resztę płynu, sól, miód i większość mąki. Ręcznie lub mikserem wyrobić ciasto dopóki nie zacznie odchodzić od miski.
  2. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. w temp. pokojowej. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić na pół. Obie części rozwałkować na trójkąty o podstawie ok. 30cm. Zwinąć trójkąty od podstawy i zagiąć końcówki. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
  3. Nastawić piekarnik na 200oC. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wymieszać mak z sezamem i posypać rogale. Piec w dolnej części piekarnika przez ok. 30 min. Ostudzić na kratce pod przykryciem.
  4. Z oliwkami.  Siekamy 15 zielonych i 15 czarnych oliwek i posypujemy rozwałkowane ciasto. Zwijamy ciasto w rogale. Dalej postępujemy jak w przepisie    

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 1 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 15 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł

Dodatkowe pliki

  1. Rogal z makiem i sezamem.pdf