Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Chleb mieszany wiejski

woj. małopolskie

933bd28cf635fe43e420b095a4a76b9ad8c22546.jpg

Chleb wiejski mieszany z ciasta sporządzonego metodą wielofazową.

Grupa chleba: Pieczywo mieszane

Podgrupa: jasne

Rodzaj: inne

Drożdże: Świeże


Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 550

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  • 296 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 444 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 11   g drożdży świeżych
  • 11   g soli - rozpuszczonej w wodzie
  • 481 g  wody 

 


Sposób przygotowania

Czynności przy sporządzaniu ciasta:
1.po około 30 min leżakowania ciast formujemy okrągły, kęs który zwilża się wodą i odstawia na 1 h rozrostu
2.w czasie fermentacji końcowej zwilżamy ponownie wodą
3.przed włożeniem włożeniem do piekarnika nakłuwamy kęs drewnianymi szpilkami w kilku miejscach
4.przed włożeniem do piekarnika jego ścianki spryskamy wodą
5.pieczemy w temp 240 C przez 5-10 min umieszczając na dnie piekarnika kubek z wrzącą wodą następnie obniżamy temp do 190 C i pieczemy 25 min

 

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 60 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 2 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,67 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,34 zł

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież