Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Precle

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Precle

0826314586b4b462cbe1983fd338b1969c97bff8.jpg

Przepis na podstawie strony www.brezel-baecker.de

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.

Nazwa drożdży: Drożdże domowe


Składniki

  • 500 g mąki typ: 550
  • 42 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 20 g smalcu 1 paczka
  • proszku do pieczenia (16g)
  • 40 g sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 150 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

  • rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą
  • do dużej misy lub dzieży miksera wsypać 500g mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia, smalec
  • wszystko dobrze wymieszać, palcami zintegrować dokładnie smalec z mąką
  • zrobić w środku mąki wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać, aż we wgłębieniu powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany
  • następnie opruszyć roztwór mąką, pozostawić na 20 min, aż drożdże się spienią
  • następnie wymieszać w mikserze lub wyrabiać ręcznie przez 15 min, w razie potrzeby dodać trochę mąki ,w czasie mieszania dodać sól
  • przełożyć do misy lub pozostawić w dzieży, przykryć folią, pozostawić na 45 min, aż ciasto dobrze wyrośnie
  • przebić i wyrabiać przez 10 min
  • podzielić ciasto na 15 kawałków, z każdego uformować długi na 30/40 cm wałek
  • wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować ją masłem, spleść każdy wałek w precel i umieścić na stolnicy

  • rozczyn sody dodać do 1.8 litra wody i zagotować
  • każdy precel włożyć do wrzątku na około 30 sekund poczekać, aż wypłynie , umieścić precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozgrzać piekarnik do 200 C

  • włożyć precle do piekarnika i piec 15-20 min. w temp 220 C

  • na dnie piekarnika umieścić płaskie naczynie z wrzątkiem

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 45 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 2 godz.
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 15 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,20 zł