Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Obwarzanki

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Precle

c8ca1fd6fa0e21a1e171473b1d030d57ff988cb9.jpg

Prosty przepis na smaczne obwarzanki 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 300 g mąki typ 650
  • 15 g świeżych drożdży
  • 150 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki maku
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 1 jajko 

 


Sposób przygotowania

  1. rozpuszczamy drożdże w 100 ml wody,dodajemy łyżeczkę cukru pudru, przykrywamy folią i pozostawiamy na 10 min aż drożdże się spienią
  2. do dużej misy sypiemy mąkę oraz sól, robimy w środku wgłębienie
  3. mieszamy dokładnie, dodajemy mleko oraz resztę wody w razie potrzeby, formujemy kulę z ciasta
  4. wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką wyrabiamy przez 10 min
  5. wkładamy ciasto do misy lekko natłuszczonej oliwą, przykrywamy wilgotną ściereczką
  6. pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godz
  7. przebijamy ciasto w misie, wyjmujemy na stolnicę i przez 2 min wyrabiamy, formując ciasto w kule
  8. wykładamy ciasto na omączoną stolnicę dzielimy ciasto na 8 części
  9. z ciasta formujemy cieniutkie ruloniki, zawijamy małe obwarzanki o średnicy ok 6-8 cm
  10. uformowane obwarzanki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który jest posmarowany oliwą
  11. przykrywamy folią i odstawiamy na 1 godzinę
  12. smarujemy obwarzanki białkiem
  13. posypujemy makiem lub solą gruboziarnistą
  14. pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 15 min w temp 200 C następnie obniżamy temp do 180 C

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 15 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 8 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 0,80 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,10 zł