1 dzień
50 g mąki żytniej razowej typ: 2000
60 g wody źródlanej Nałęczowianka
mieszamy dokładnie wszystko, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 4 dni
2 dzień
50 g mąki żytniej razowej typ: 2000
60 g wody źródlanej
na drugi dzień wyraźnie jest odczuwalny przyjemny zapach
mieszamy dokładnie wszystko, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na dalsze 3 dni
3 dzień
zakwas wyraźnie poszedł do góry, odrzucamy połowę zakwasu i ponownie dodajemy
50 g mąki żytniej razowej typ: 2000
60 g wody źródlanej
mieszamy dokładnie wszystko, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na dalsze 3 dni
4 dzień
50 g mąki żytniej razowej typ: 2000
60 g wody źródlanej
mieszamy dokładnie wszystko, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 1 dzień
5 dzień
zakwas gotowy
odrzucamy połowę
do pieczenia wykorzystujemy około 400 g zakwasu