Mój zakwas żytni

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Przepis na zakwas żytni:

 

1 dzień

50 g mąki żytniej razowej typ: 2000

60 g wody źródlanej Nałęczowianka   

mieszamy dokładnie wszystko, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 4 dni

 

2 dzień

50 g mąki żytniej razowej typ: 2000

60 g wody źródlanej  

na drugi dzień wyraźnie jest odczuwalny przyjemny zapach

mieszamy dokładnie wszystko, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na dalsze 3 dni

 

 

3 dzień

zakwas wyraźnie poszedł do góry, odrzucamy połowę zakwasu i ponownie dodajemy  

50 g mąki żytniej razowej typ: 2000

60 g wody źródlanej 

mieszamy dokładnie wszystko, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na dalsze 3 dni

3 dzień zakwasu żytniego  

4 dzień

50 g mąki żytniej razowej typ: 2000

60 g wody źródlanej 

mieszamy dokładnie wszystko, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 1 dzień

 

 

 

5 dzień

zakwas gotowy 

odrzucamy połowę  

do pieczenia wykorzystujemy około 400 g zakwasu  

 

Czytany 2114 razy Ostatnio zmieniany środa, 19 sierpień 2015 08:29

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.