1 dzień
100 g mąki pszennej razowej, w tym przypadku została zastosowana
mąka typ 1850
115 ml wody
mieszamy dokładnie wszystko, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 3 dni
2 dzień (po 24 godzinach)
na drugi dzień mieszamy zakwas, zwilżamy ściereczkę i pozostawiamy na następne 24 godz
3 dzień (po 72 godzinach)
zakwas jest wyraźnie aktywny, dodajemy ponownie 100 mąki oraz 100 ml wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kolejne 24 h
3 dzień i pół (po 84 godzinach)
zakwas coraz bardziej aktywny, podniósł się do góry
4 dzień
zakwas bardzo aktywny, odrzucamy połowę zakwasu oraz dodajemy ponownie 100 g i 100 ml wody, tym razem zostawiamy na 12 godz
4 dzień i 12 godz
zakwas wypełnił cały słoik i jest gotowy do użycia