czwartek, 24 lipiec 2014 18:06

Mój zakwas pszenny

Napisał
Oceń ten artykuł
(1 Głos)

Przepis na zakwas pszenny:

 

 

1 dzień

100 g mąki pszennej razowej, w tym przypadku została zastosowana

mąka typ 1850

115 ml wody

mieszamy dokładnie wszystko, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 3 dni

zakwas

2 dzień (po 24 godzinach)

na drugi dzień mieszamy zakwas, zwilżamy ściereczkę i pozostawiamy na następne 24 godz

3 dzień (po 72 godzinach) 

zakwas jest wyraźnie aktywny, dodajemy ponownie 100 mąki oraz 100 ml wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kolejne 24 h  

 

3 dzień i pół (po 84 godzinach)

zakwas coraz bardziej aktywny, podniósł się do góry

4 dzień 

zakwas bardzo aktywny, odrzucamy połowę zakwasu oraz dodajemy ponownie 100 g i 100 ml wody, tym razem zostawiamy na 12 godz 

 

4 dzień i 12 godz 

zakwas wypełnił cały słoik i jest gotowy do użycia 

 

Wyświetlony 5265 razy Ostatnio zmieniany poniedziałek, 17 sierpień 2015 14:25
Więcej w tej kategorii: Zakwas pszenny z dodatkiem cebuli »