Z ziarnami siemienia lnianego, dyni oraz słonecznika
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Wieloziarnisty
Doskonały chleb z ziarnami siemienia lnianego, dyni i słonecznika oraz miodu
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Producent mąki: Gdańskie Młyny Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pełnoziarnista pszenna typ 1850
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- Składniki, aby przygotować zaczyn 1:
- 170 g mąkie pszennej typ 650
- 57 g mąki żytniej
- 10 g ziaren lnu
- 4 g soli
- 170 g wody
- wymieszać wszytkie składaniki, przykryć luźno torbą foliową i pozostawić na 12-24 godz
Składniki, aby przygotować zaczyn 2:
- 230 g mąkie pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
- 140 g wody w temp pokojowej
- wymieszać wszystkie składaniki, przykryć szczelnie folią i pozostawić na od 8 godz do 3 dni w lodówce
Składniki, aby przygotować ciasto:
- Zaczyn 1
- Zaczyn 2 wyjąć z lodówki na 2 godz przed pieczeniem
- 60 g mąki pszennej razowej
- 60 g ziaren sezamu
- 60 g ziaren słonecznika
- 60 g siemienia lnianego
- 60 g ziaren dyni
- 7 g drożdży typu "instant"
- 30 g miodu
- dodatkowa mąka w razie potrzeby
- dodatkowe ziarna sezamu do posypania
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta:
- na dwie godziny przed pieczeniem wyciągnąć zaczyn z lodówki, aby się ocieplił
- rozpuścić drożdże w wodzie, dodać zaczyn, sól , mieszać w mikserze przez około 4 min dodać więcej mąki jeśli potrzeba aby uformować sprężyste ciasto nie przyklejające się do rąk
- wyłożyć na stolnice posypaną mąką, wyrabiać przez następne 3-4 min, uformować ciasto w kule pozostawić na 5 min do wpoczynku, wyrabiać przez 1 min następnie
- przełożyć do misy wysmarowanej oliwą przykryć luźo folią, można włożyć do torby foliowej i pozostawić na 45 - 60 min, aż urośnie 1 i 1/2
- umieść ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenie i wysmarowanej oliwą
- przykryć luźo folią, można włożyć do torby foliowej i pozostawić na 45 - 60 min aż urośnie 1 i 1/2 raza
- rozgrzać piekarnik do temp 220 C
- na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z wrzącą wodą
- włożyć ciasto do piekarnika obniżyć temp. do 190 C i piec przez 15 min
- obrócić chleb o 180 C piec przez następne 20-30 min
Uwagi
Czas przygotowania | 10 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 12 godz. | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 5,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 5,00 zł |