Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Tłuszcze

Tłuszcze

W piekarstwie tłuszcze mają zastosowanie przy produkcji pieczywa pszennego, wyborowego i półcukierniczego. Nawet niewielki ich dodatek poprawia wyraźnie barwę, smak, aromat i strukturę pieczywa. Obecność tłuszczu w pieczywie podnosi jego wartość odżywczą i kaloryczną. Tłuszcz zwiększa objętość pieczywa, poprawiają porowatość i właściwości fizyczne miąkiszu, sprawia że pieczywo wolniej czerstwieje. Tłuszcze są stosowane do smarowania form i blach co zapobiega przylepianiu i ułatwia wyjmowanie pieczywa do wypieku. Przy wypieku chleba można stosować zarówno tłuszcze roślinne i zwierzęce. Do najczęściej stosowanych należą:masło,smalec,oleje jadalne.

Masło

Jest to produkt wysokotłuszczowy otrzymywany z mleka krowiego w wyniku tzw. zmaślenia odpowiednio przygotowanej śmietany lub śmietanki. Charakteryzuje się bardzo równomierną i gładką konsystencją. W swym składzie zawiera 16% wody i 82% tłuszczu. Pozostałe 2 % stanowią substancje białkowe, składniki mineralne i cukry głownie laktoza. Ze względów smakowo-zapachowych jest najbardziej cenionym tłuszczem piekarskim. 

Smalec

Jest tłuszczem zwierzęcym stosowanym w piekarstwie.Głównie używany jest do produkcji chleba oraz smarowania form i blach.Jest prawie czystym tłuszczem wieprzowym zawierającym od 0,25 do 0,5% wody w zależności od klasy jakości.

Olej jadalny

Oleje jadalne są tłuszczami płynnymi pochodzenia roślinnego. W zależności od zastosowanego surowca produkuje się olej rzepakowy,sojowy,słonecznikowy itp. W produkcji piekarskiej są używane zamiennie z margaryną.Często stosowane są do smarowania blach i form piekarskich.