Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Mąka

Ocena jakości mąki

 

Jakość mąki

Jakość mąki

"Nie z każdej mąki będzie chleb"

Powyższe powiedzenie jest prawdziwe. Nie każdy pasjonat pieczenia chleba zdaje sobie z tego sprawę. Duży wpływ na jakość mąki i jej skład chemiczny ma jakość samego ziarna. Z dobrego gatunkowo, zdrowego i dojrzałego ziarna możemy uzyskać dobrej jakości mąkę, to znaczy mąkę o właściwej wartości wypiekowej. Po tym względem inne wymagania stawiane są mące pszennej, a częściowo inne mące żytniej

Czytaj więcej... »

Mąka

O mące 

O Mące

Mąka to podstawowy,najważniejszy surowiec piekarski. Powstaje ona w wyniku rozdrabniania ziarna zbóż i odpowiedniego sortowania i komponowania produktów przemiału. W produkcji piekarskiej mają zastosowanie głównie mąki otrzymane z ziarna pszenicy oraz żyta. Są to tzw. mąki chlebowe.

Czytaj więcej... »