Mąka
Ocena jakości mąki
- Szczegóły
- Kategoria: Mąka
- Opublikowano: sobota, 28 grudzień 2013 16:56
- Odsłony: 5300
Jakość mąki
"Nie z każdej mąki będzie chleb"
Powyższe powiedzenie jest prawdziwe. Nie każdy pasjonat pieczenia chleba zdaje sobie z tego sprawę. Duży wpływ na jakość mąki i jej skład chemiczny ma jakość samego ziarna. Z dobrego gatunkowo, zdrowego i dojrzałego ziarna możemy uzyskać dobrej jakości mąkę, to znaczy mąkę o właściwej wartości wypiekowej. Po tym względem inne wymagania stawiane są mące pszennej, a częściowo inne mące żytniej.
Mąka
- Szczegóły
- Kategoria: Mąka
- Opublikowano: niedziela, 15 grudzień 2013 20:35
- Odsłony: 5352
O Mące
Mąka to podstawowy,najważniejszy surowiec piekarski. Powstaje ona w wyniku rozdrabniania ziarna zbóż i odpowiedniego sortowania i komponowania produktów przemiału. W produkcji piekarskiej mają zastosowanie głównie mąki otrzymane z ziarna pszenicy oraz żyta. Są to tzw. mąki chlebowe.