Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Żytni razowy

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Żytni

ec79bc353f334c8dc224a86f33195a172a77bf18.jpg

Żytni razowy  

Informacja o mąkach

Producent mąki: Wytwórnia Makaronu Babalscy "Bio" Aleksandara i Mieczyław Babalscy

Nazwa użytej mąki: Mąka Żytnia Bio


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

Składniki, aby przygotować zaczyn

  • 200 g mąki żytniej typ 2000 razowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 60 ml wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu słodu

Składniki, aby przygotować ciasto

  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody 300 g mąki żytniej typ 2000 razowej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek  

Sposób przygotowania

Przygotowanie zaczynu 

  1. do misy sypiemy drożdże, wlewamy wodę oraz mleko i ekstrakt słodu, dokładnie mieszamy i przykrywamy folią, pozostawiamy na 5 min, aż drożdże się spienią
  2. dodajemy mąke, mieszamy w mikserze przez 20 min, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12 godzin

Przygotowanie ciasta

  1. wsypujemy drożdże do misy z 100 ml wody, przykrywamy folią pozostawiamy na 5 min, aż drożdże się rozpuszczą
  2. mieszamy mąkę i sól w dużej misie, robimy wgłębienie pośrodku i dodajemy rozpuszczone drożdże oraz zaczny
  3. dodajemy resztę wody, mieszamy, aby uformować miękkie ciasto
  4. wkładamy ciasto na dobrze omączoną stolnice, ugniatamy przez 5 min przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 min
  5. następnie ugniatamy przez 5 min, wkładamy ciasto do misy wysmarowanej oliwą z oliwek, obracamy ciasto aby pokryło się oliwą , przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy ciasto na 2 godziny aż dobrze wyrośnie
  6. przebijamy ciasto, formujemy z ciasta gładką kulę wykładmy blachę papierem do pieczenie, smarujemy papier oliwą , przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy na 1 i 1/2 godz aby dobrze wyrosło
  7. posypujemy ciasto mąką, ostrym nożem robimy równoległe nacięcia na wierzchu, pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 50 min w temp 200 C

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 14 godz.
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 12 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 50 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł