Żytni razowy
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Żytni
Żytni razowy
Informacja o mąkach
Producent mąki: Wytwórnia Makaronu Babalscy "Bio" Aleksandara i Mieczyław Babalscy
Nazwa użytej mąki: Mąka Żytnia Bio
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
Składniki, aby przygotować zaczyn
- 200 g mąki żytniej typ 2000 razowej
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml wody
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu słodu
Składniki, aby przygotować ciasto
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml wody 300 g mąki żytniej typ 2000 razowej 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Przygotowanie zaczynu
- do misy sypiemy drożdże, wlewamy wodę oraz mleko i ekstrakt słodu, dokładnie mieszamy i przykrywamy folią, pozostawiamy na 5 min, aż drożdże się spienią
- dodajemy mąke, mieszamy w mikserze przez 20 min, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12 godzin
Przygotowanie ciasta
- wsypujemy drożdże do misy z 100 ml wody, przykrywamy folią pozostawiamy na 5 min, aż drożdże się rozpuszczą
- mieszamy mąkę i sól w dużej misie, robimy wgłębienie pośrodku i dodajemy rozpuszczone drożdże oraz zaczny
- dodajemy resztę wody, mieszamy, aby uformować miękkie ciasto
- wkładamy ciasto na dobrze omączoną stolnice, ugniatamy przez 5 min przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 min
- następnie ugniatamy przez 5 min, wkładamy ciasto do misy wysmarowanej oliwą z oliwek, obracamy ciasto aby pokryło się oliwą , przykrywamy wilgotną ściereczką i pozostawiamy ciasto na 2 godziny aż dobrze wyrośnie
- przebijamy ciasto, formujemy z ciasta gładką kulę wykładmy blachę papierem do pieczenie, smarujemy papier oliwą , przykrywamy ciasto ściereczką i pozostawiamy na 1 i 1/2 godz aby dobrze wyrosło
- posypujemy ciasto mąką, ostrym nożem robimy równoległe nacięcia na wierzchu, pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez 50 min w temp 200 C
Uwagi
Czas przygotowania | 14 godz. | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 12 godz. | |
Czas pieczenia | 50 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |