Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Żytni chleb razowy na miodzie

woj. małopolskie

Rodzaj pieczywa: Żytni

09217ef6294be7983e5304812fc9b2cd0ab00ae8.jpg

Pyszny długo zachowujący świeżość chleb będzie do nich wspaniałym dodatkiem do zup i potraw rozgrzewających.

Rada:

Ciasto na ten chleb jest geste i nie rozlewa się, można je  wiec ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Melvit S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Żytnia razowa 2000


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 100g drożdży Lesaffre Polska S.A.
  • 750ml wody
  • 1 łyżka soli
  • 300ml ciemnego miodu np. gryczanego
  • 1,5kg maki żytniej razowej Typ 2000 Melvit S.A.

Sposób przygotowania

  1. Wykruszyć drożdże do miski. Podgrzać wodę do temp. 37stopni, polać drożdże odrobina wody i rozmieszać. Dolać resztę wody.
  2. Dodać sol, miód i make. Wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od miski. Ponieważ ciasto jest ciężkie, lepiej wyrabiać je w mikserze. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  3. Wyłożyć ciasto na oprószona make stolnice i zagnieść. Podzielić ciasto na 3 części. Z każdej części uformować bochenek i ułożyć w wyłożonej papierem prostokątnej formie. Przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 45min.
  4. Piec dolnej części piekarnika przez ok. 20 min. Obniżyć temp. do 175 stopni. piec przez dalsze 20 min. Obniżyć temp. do 150 stopni. Piec jeszcze 20 min. Studzić na kratce pod przykryciem. Bochenki warto na 1 dobę włożyć do woreczków foliowych.

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 1 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 45 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 1 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 3 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 4,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 4,00 zł

Dodatkowe pliki

  1. Żytni chleb razowy na miodzie.pdf

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież