Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Sprzęt

Sprzęt do pieczenia chleba

 

Spryskiwacz

Sito- jeden z najważniejszych sprzętów przy wypieku chleba, nie tylko
zapewnia,że mąka jest pozbawiona zanieczyszczeń, ale rozbija jej grudki

zwiększając jej aktywność.

Piekarnik

  

 

Kamień do pieczenia

Użycie kamienia do pieczenia, im grubszy tym lepszy, w tradycyjnych piekarnikach domowych poprawia warunki i wydajność piekarnika, upodabnia go do pieca chlebowego z tradycyjną płytą kamienną. Jak można sobie z tym poradzić wypiekając chleb w piekarniku ? Są na to sposoby. Np. używamy kamienia do pieczenia pizzy lub płytki ceramiczne. Pracują one jako masa termiczna, absorbując ciepło i oddając go do wypieku, utrzymują stałą temperaturę mimo fluktuacji temperatury wewnątrz piekarnika np. związanej z otwieraniem drzwiczek piekarnika. Niestety, potrzebują około jednej godziny, aby się nagrzać nawet jeżeli piekarnik już osiągną wymaganą temperaturę pieczenia. To oznacza zwiększone koszty energii elektrycznej. Jeżeli nie mamy kamienia do pieczenia to można użyć zwykłej blachy do pieczenia. Nie będzie miała takiej temperatury jak kamień, ale będzie służyła jak gorętszą półka na której umieszczamy ciasto za pomoc łopatki. 

Para w piekarniku

Co zrobić, aby w nim stworzyć warunki jak w piecu chlebowym? Bardzo ważnym elementem jest zaparowanie piekarnika,choć nie każdy chleb wymaga zaparowania.   Możliwe są następujące metody:   Zwykły spryskiwacz do kwiatów oraz zimna woda.Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury spryskujemy boki oraz dno rozgrzanego piekarnika, następnie szybko go zamykamy. Wkładamy chleb,spryskujemy boki jeszcze raz,zamykamy piekarnik.   Wrzucamy kostki lodu na spód piekarnika, będą się rozpuszczać i wytworzą parę.   Wkładamy na dno piekarnika naczynie wypełnione gorącą wodą najlepiej wrzątkiem. Trzeba tu uważać bo metoda powoduję, że w miejscu gdzie jest, to naczynie od spodu pieczywo jest niewypieczone. Para ciągle zwilża to miejsce. Dlatego poleca się wyjecie naczynia z wodą po około 10 minutach pieczenia.   Na blachę piekarnika wylewamy garnuszek wrzątku,blachę wsuwamy do piekarnika nad naszym ciastem.   Co daje nam para? Gdy wkładamy chleb różnica pomiędzy temeraturą chleba a temperaturą w piekarniku jest około 200 stopni, momentalnie ta temperatura sprawia,że chleb jest przypieczony i tworzy się twarda skórka na zewnątrz, ale w środku jest ciągle ciepłe miękkie ciasto i buzujące drożdże, które chcą rosnąć, które jeszcze fermentują i ciasto bardzo mocno wyrasta,co się wtedy dzieje ? Pieczywo pęka ponieważ gdzieś ta energia musi ujść. Gdy mamy zaparowany piekarnik i taki zimny bochenek wjeżdża do gorącego piekarnika pierwsze co się dzieje to temperatura się skrapla na powierzchni pieczywa, co powoduje zwilżenie się górnej warstwy bochenka i wydłużenie/oddalenie momentu kiedy tworzy się chrupiąca skórka i zablokuje możliwość rozrastania dzięki temu mamy bardziej puszyste pieczywo i bardziej wyrośnięte.