Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Precelek krakowski


Źródła oraz gdzie kupić: Ministerstwo Rozwoju Rolnictwa i Wsi

 Piekarnia Rafapol 

Wygląd:

Pierścieniowy owal z wewnętrznym splotem. Kolor jasnozłocisty do ciemnozłocistego z połyskiem. 

Kształt:

Zbliżony do owalu /pierścieniowy/ z wewnętrznym splotem łączącym owal precelka ramiennie w dwóch miejscach.

Wielkość:

Średnica 4-8 cm ,grubość paska ciasta ok. 1 cm 

Konsystencja:

Twardy, gładki, kruchy, lekki 

Smak i zapach:

Pieczywa bez zawartości miękiszu czyli smak skórki bułki dobrze wypieczonej 

Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :

Kolor jasnozłocisty do ciemnozłocistego z połyskiem 

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:

Tak jak i obwarzanki precelki były wypiekane przez krakowskich piekarzy od…zawsze. Pierwsze wzmianki o precelkach datują się z XIII wieku. Tradycja ta związana jest z jednej strony z wysokim kunsztem jaki prezentowali krakowscy piekarze, a z drugiej strony z cech charakterystycznych samych precelków , które dobrze wypieczone z jakościowo dobrych surowców i w odpowiedni sposób przechowywane, zachowywały swe walory smakowe nawet ponad rok od wypieczenia. Jako potwierdzenie niech poświadczy fakt, iż przygotowując się do wojny z Krzyżakami król Władysław Jagiełło zamówił u krakowskich piekarzy zrzeszonych wówczas w Cechu kilkanaście …wozów tego specjału! /źródło: Muzeum Historyczne m. Krakowa/ Warto też wspomnieć mówiąc o tradycji, iż tylko piekarze wspólnie z rzeźnikami i szewcami zostali wymienieni w dokumencie lokacji miasta Krakowa z roku 1257 wydanym przez księcia Bolesława Wstydliwego /Akt lokacji m. Krakowa – Muzeum Historyczne m. Krakowa/. Zezwolił on tym branżom (jeszcze nie rzemieślnikom, cechy rzemieślnicze powstały kilkanaście lat później) na pobudowanie na krakowskim rynku kramów, które umożliwiały piekarzom sprzedaż pieczywa. O tym, iż precelki to tradycyjny i bardzo krakowski produkt niech zaświadczy i to, że precelek trzymany przez lwy a nad nim korona wskazująca królewskie miasto Kraków stanowi najważniejszy element herbu cechu piekarzy krakowskich./źródło: historia Cechu Piekarzy Krakowskich www.cech.pl/ Jak wyjątkowy i elitarny był to produkt (dla przypomnienia pieczony z mąki pszennej czyli tzw. białej) najlepiej niech zaświadczy fakt, iż prawo ich wypieku mieli tylko piekarze zrzeszeni w cechu , mając zlokalizowane swe piekarnie tylko w obrębie plant /źródło: zasoby parafii Świętego Krzyża w Krakowie Plac Św. Ducha gdzie od XV w jest kaplica z Patronem Piekarzy Krakowskich/ . Ten stan trwał, aż do panowania króla Jana Sobieskiego. Dopiero on zezwolił na wypieki z mąki tzw. „białej” innym rzemieślnikom spoza murów miasta Krakowa. Korzystając z tak wielkiej tradycji wiele rzemieślniczych piekarń do dziś wypieka na podstawie zachowanych receptur ręcznie formowane precelki krakowskie.