Precelek krakowski
- Szczegóły
- Kategoria: woj.małopolskie
- Opublikowano: niedziela, 07 lipiec 2013 10:55
- Odsłony: 10824
Źródła oraz gdzie kupić: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wygląd:
Pierścieniowy owal z wewnętrznym splotem. Kolor jasnozłocisty do ciemnozłocistego z połyskiem.
Kształt:
Zbliżony do owalu /pierścieniowy/ z wewnętrznym splotem łączącym owal precelka ramiennie w dwóch miejscach.
Wielkość:
Średnica 4-8 cm ,grubość paska ciasta ok. 1 cm
Konsystencja:
Twardy, gładki, kruchy, lekki
Smak i zapach:
Pieczywa bez zawartości miękiszu czyli smak skórki bułki dobrze wypieczonej
Barwa (zewnętrzna i na przekroju) :
Kolor jasnozłocisty do ciemnozłocistego z połyskiem
Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu:
Tak jak i obwarzanki precelki były wypiekane przez krakowskich piekarzy od…zawsze. Pierwsze wzmianki o precelkach datują się z XIII wieku. Tradycja ta związana jest z jednej strony z wysokim kunsztem jaki prezentowali krakowscy piekarze, a z drugiej strony z cech charakterystycznych samych precelków , które dobrze wypieczone z jakościowo dobrych surowców i w odpowiedni sposób przechowywane, zachowywały swe walory smakowe nawet ponad rok od wypieczenia. Jako potwierdzenie niech poświadczy fakt, iż przygotowując się do wojny z Krzyżakami król Władysław Jagiełło zamówił u krakowskich piekarzy zrzeszonych wówczas w Cechu kilkanaście …wozów tego specjału! /źródło: Muzeum Historyczne m. Krakowa/ Warto też wspomnieć mówiąc o tradycji, iż tylko piekarze wspólnie z rzeźnikami i szewcami zostali wymienieni w dokumencie lokacji miasta Krakowa z roku 1257 wydanym przez księcia Bolesława Wstydliwego /Akt lokacji m. Krakowa – Muzeum Historyczne m. Krakowa/. Zezwolił on tym branżom (jeszcze nie rzemieślnikom, cechy rzemieślnicze powstały kilkanaście lat później) na pobudowanie na krakowskim rynku kramów, które umożliwiały piekarzom sprzedaż pieczywa. O tym, iż precelki to tradycyjny i bardzo krakowski produkt niech zaświadczy i to, że precelek trzymany przez lwy a nad nim korona wskazująca królewskie miasto Kraków stanowi najważniejszy element herbu cechu piekarzy krakowskich./źródło: historia Cechu Piekarzy Krakowskich www.cech.pl/ Jak wyjątkowy i elitarny był to produkt (dla przypomnienia pieczony z mąki pszennej czyli tzw. białej) najlepiej niech zaświadczy fakt, iż prawo ich wypieku mieli tylko piekarze zrzeszeni w cechu , mając zlokalizowane swe piekarnie tylko w obrębie plant /źródło: zasoby parafii Świętego Krzyża w Krakowie Plac Św. Ducha gdzie od XV w jest kaplica z Patronem Piekarzy Krakowskich/ . Ten stan trwał, aż do panowania króla Jana Sobieskiego. Dopiero on zezwolił na wypieki z mąki tzw. „białej” innym rzemieślnikom spoza murów miasta Krakowa. Korzystając z tak wielkiej tradycji wiele rzemieślniczych piekarń do dziś wypieka na podstawie zachowanych receptur ręcznie formowane precelki krakowskie.