Chleb pszenny na zakwasie okrągły
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie
Przepis na chleb pszenny na zakwasie okrągły pieczony na kamieniu do pieczenia
Informacja o mąkach
Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- 350 g zaczynu 1 dniowego
- 400 g mąki typ 750
- 100 g mąki typ 480 Szymanowska
- 200 g ciepłej wody
- 2 łyżeczki kminku całego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- trochę roztopionego masła do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania
- do dzieży przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę cukru pudru
- dodajemy 2 łyżeczki kminku
- następnie zaczyn oraz wodę mieszamy w dzieży miksera, dodajemy sól, mieszamy około 30 min
- zabieramy 250 g ciasta jako zaczątek na następny chleb
- wykładamy do formy ratanowej obsypanej mąką
- odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin
- przechylamy formę i pozwalamy, aby ciasto delikatnie wypadło z formy na kamień do pieczenia i odwróciło się dołem do góry
- ciasto smarujemy roztopionym masłem
- rozgrzewamy piekarnik do 250 C na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą
- obniżamy temperaturę do 200 C wkładamy ciasto na kamieniu do piekarnika i pieczemy przez 45 minut
Uwagi
Czas przygotowania | 40 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 5 godz. | |
Czas pieczenia | 45 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 1,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,00 zł |