Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb pszenny na zakwasie okrągły

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie

ea05e5868dee0f61c95fb31b6b46ea983d9d8037.jpg

Przepis na chleb pszenny na zakwasie okrągły pieczony na kamieniu do pieczenia

Informacja o mąkach

Producent mąki: Eko-Mega Młyny Wodne Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna chlebowa typ 750

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  1. 350 g zaczynu 1 dniowego
  2. 400 g mąki typ 750 
  3. 100 g mąki typ 480 Szymanowska
  4. 200 g ciepłej wody 
  5. 2 łyżeczki kminku całego
  6. 1 łyżeczka cukru pudru
  7. 1 łyżeczka soli
  8. trochę roztopionego masła do posmarowania ciasta 

 


Sposób przygotowania

  • do dzieży przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy łyżeczkę cukru pudru 
  • dodajemy 2 łyżeczki kminku
  • następnie zaczyn oraz wodę mieszamy w dzieży miksera, dodajemy sól, mieszamy około 30 min
  • zabieramy 250 g ciasta jako zaczątek na następny chleb
  • wykładamy do formy ratanowej obsypanej mąką

  • odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin 
  • przechylamy formę i pozwalamy, aby ciasto delikatnie wypadło z formy na kamień do pieczenia i odwróciło się dołem do góry

  • ciasto smarujemy roztopionym masłem 
  • rozgrzewamy piekarnik do 250 C na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą
  • obniżamy temperaturę do 200 C wkładamy ciasto na kamieniu do piekarnika i pieczemy przez 45 minut  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 40 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 5 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 45 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,00 zł