Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt

Developed by jtemplate

  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa

Developed by jtemplate

  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Developed by jtemplate

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy

Developed by jtemplate

Developed by jtemplate

  • Badanie kwasowości

Developed by jtemplate

Chleb pszenny na zaczynie

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pszenny na zakwasie

d413302a4a586279ee3716320000d5875118523e.jpg

Chleb pszenny na zaczynie z ciasta powstałego z zakwasu 

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

  • 250 g zaczynu pszennego z ciasta z wypieku z zakwasu 
  • 200 ml ciepłej wody
  • 400 mąki pszennej typ 750 
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku  
  • 1 łyżeczka soli 
  • stopione masło do posmarowania ciasta 

Sposób przygotowania

  • do dzieży przesiewamy mąkę pszenną dodajemy łyżeczkę cukru pudru
  • dodajemy łyżeczkę kminku następnie zaczyn oraz wodę 
  • mieszamy w dzieży za pomocą miksera przez około 20 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, dodajemy sól 
  • wykładamy do formy oprószonej mąką

  • przykrywamy ściereczką bawełnianą zostawiamy na 8 godz., aż ciasto wyrośnie
  • rozgrzewamy piekarnik do 250 C wraz z kamieniem do pieczenia 
  • delikatnie przechylam formę, aby ciasto wypadło na łopatkę oprószoną mąką, za pomocą której przenosimy i z której zsuwamy ciasto na rozgrzany kamień do pieczenia, który już znajduje się w piekarniku 

  • smarujemy ciasto stopionym masłem i wkładamy do piekarnika za pomocą łopatki 
  • obniżamy temp do 200 C 
  • na dno wkładamy kubek z wrzącą wodą, który wyciągamy po 10 min 
  • pieczemy przez 1 h  

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 8 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież