Paluszki
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Paluszki chlebowe
Doskonałe paluszki chlebowe
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 2 kubki mąki typ: 550
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 kubka ciepłej wody
- 1/3 kubka mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżka sóli morska gruboziarnista
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże
- przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 1 i 1/2 kubka mąki, dodać łyżeczkę soli,dobrze wymieszać
- rozpuścić 25g masła w rozgrzanym mleku
- po pięciu minutach rozpuszczone drożdże i masło wlać do misy z mąką, drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kulę
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 10 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać resztę mąki
- podzielić ciasto na 9 równych części, wytoczyć ciasto w paluszki o grubości 1 cm i długosci blachy
- przykryć plastikową folią i odstawić na 20 min
- rozgrzać piekarnik do 210 C
- posmarować ciasto zóltkiem z wodą
- posypać sezamem, solą lub kminkiem
- włożyć paluszki do piekarnika i piec 15-20 min. w temp 180 C
Uwagi
Czas przygotowania | 40 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 20 min | |
Czas pieczenia | 20 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | szt. | |
Koszt całkowity | 0,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,00 zł |