Chleb pszenny podłużny z oliwą i oliwkami
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny oliwkowy
Smaczny chleb z czarnymi oliwkami
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 300 g mąki typ 550
- 50 g ziaren pszenicy zmielonych w młynku
- 7 g suszonych drożdży
- 20 ml oliwy z oliwek
- 120 g oliwek czarnych
- 3 g soli
- 200 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania
- przesiać mąkę, dodać zmieloną pszenicę oraz sól i drożdże, dobrze wymieszać
- zrobić w środku dołek, wlać wodę oraz oliwę z oliwek
- mieszać w mikserze przez około 10 min aż ciasto będzie elastyczne
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 5 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby dodać trochę mąki
- w międzyczasie przygotować mise w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić na około 1 h
- przebić ciasto, rozpłaszczyć oraz dodać oliwki równomiernie, wyrabiać przez około 10 min ,aby dobrze rozprowadzić oliwki po całym cieście
- ukształtować ciasto na kształt owalny
- umieścić na blasze do pieczenia, ostrym nożem naciąć ciasto 6 razy co kilka cm
- przykryć w wilgotną ścierczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min aż podwoi objętość
- rozgrzać piekarnik do temp 200 C piec w tej temp przez około 35 min
Uwagi
Czas przygotowania | 20 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 1 min | |
Czas pieczenia | 35 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |