Bułki na przyjęcie, do obiadu
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bułki
Klasyczny bukiet bułeczek nadających się na przyjęcie, do obiadu , pieczony w okrągłej formie, posypany makiem, sezamem lub solą. Składniki i przepis takie same jak dla bułek parków.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 7 g suszonych drożdży
- 3 kubki mąki pszennej 650
- 1 kubek ciepłego mleka
- 30 g stopionego masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo masło do posmarowania bułeczek
- 1 jajko
- sezam, mak do posypania
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w miseczce ze ciepłym mlekiem, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże, dobrze wymieszać
- przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min
- do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki, dodać 1 łyżeczki soli ,dobrze wymieszać
- zrobić dołek w środku mąki wlać rozpuszczone masło, jajko oraz drożdże z mlekiem,wymieszać zawiesinę z mąką, oprószyć mąką , przykryć folią i zostawić na 10 min
- następnie wyrabiać w mikserze lub ręcznie przez 10 min aż ciasto będzie gładkie i sprężyste aby uzyskać ten efekt dodawać trochę mąki
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej rozpuszczonym masłem, posmarować ciasto masłem na wierzchu
- przykryć misę filią i zostawić na jedna godzinę aż ciasto podwoi objętość
- przebić ciasto i pozostawić na 10 min
- podzielić ciasto na 19 kawałków takiego samego kształtu
- ukształtować każdy kawałek w kulkę
- posmarować formę stopionym masłem
- ułożyć w formie kulki w pierścienie z kul, 12 w pierścieniu zewnętrznym, 6 w pierścieniu wewnętrznym i ostatnią w środku
- posmarować stopionym masłem, obsypać makiem lub sezamem
- odstawić w ciepłe miejsce na 30 min, aż bułki dobrze wyrosną
- rozgrzać piekarnik do 250 C piec 10 min. w temp 220 C po 10 min. zmniejszyć temp do 180 stopni i piec dalsze 10 min
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 1 min | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |