Żytni na zakwasie
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Żytni
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720
Producent mąki: Młyny Szczepanki Sp. z o.o
Nazwa użytej mąki: Pszenna Luksusowa typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
123Składniki aby przygotować zakwas: 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 400 g mąki żytniej typ 720 1 i 3/4 kubka ciepłej wody Składniki aby przygotować ciasto: 800 g mąki pszennej typ 550 50 g cukru brązowego 15 g całego kminku 2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży dodatkowo 200 g ciepłej wody dodatkowo 50 g olejuSposób przygotowania
Zakwas: wymieszać drożdże, cukier, mąkę żytnią i ciepłą wodę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 3 dni Cisto na chleb: wymieszać mąkę żytnią i pszenną, cukier, kminek i sól rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie zrobić dołek w mące, dodać zakwas, rozpuszczone drożdże i oliwę wymieszać w mikserze aż ciasto będzie spoistą , lekko kleistą kulą, w razie potrzeby dodać mąki wyłożyć na lekko omączoną powierzchnię, wyrabiać 10 min, aż będzie gładkie włożyć do posmarowanej oliwą misy odstawić w ciepłe miejsce, owinąwszy w plastikową folię na 45 min przebić, wyrabiać 1 min uformować okrągłe lub podłużne bochenki , ułożyć na blasze posypać mąka żytnią trzonkiem drewnianej łyżki przebić głębokie na 2 cm dziurki lub nakroić 3 razy na wierzchu przykryć folią i pozostawić na 45 min aż wyrośnie piec w temp. 180 C przez 40 minUwagi
Czas przygotowania | 3 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 45 min | |
Czas pieczenia | 40 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 2 szt. | |
Koszt całkowity | 5,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,50 zł |