Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Żytni na zakwasie

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Żytni

cb03b3fb719b770fd25e47f4d20c3004b33cfbba.jpg

Żytni na zakwasie z kminkiem

Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720

Producent mąki: Młyny Szczepanki Sp. z o.o

Nazwa użytej mąki: Pszenna Luksusowa typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

123Składniki aby przygotować zakwas: 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru pudru 400 g mąki żytniej typ 720 1 i 3/4 kubka ciepłej wody Składniki aby przygotować ciasto: 800 g mąki pszennej typ 550 50 g cukru brązowego 15 g całego kminku 2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży dodatkowo 200 g ciepłej wody dodatkowo 50 g oleju    

Sposób przygotowania

Zakwas: wymieszać drożdże, cukier, mąkę żytnią i ciepłą wodę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 3 dni  Cisto na chleb: wymieszać mąkę żytnią i pszenną, cukier, kminek i sól rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie zrobić dołek w mące, dodać zakwas, rozpuszczone drożdże i oliwę wymieszać w mikserze aż ciasto będzie spoistą , lekko kleistą kulą, w razie potrzeby dodać mąki wyłożyć na lekko omączoną powierzchnię, wyrabiać 10 min, aż będzie gładkie włożyć do posmarowanej oliwą misy odstawić w ciepłe miejsce, owinąwszy w plastikową folię na 45 min przebić, wyrabiać 1 min uformować okrągłe lub podłużne bochenki , ułożyć na blasze posypać mąka żytnią trzonkiem drewnianej łyżki przebić głębokie na 2 cm dziurki lub nakroić 3 razy na wierzchu przykryć folią i pozostawić na 45 min aż wyrośnie piec w temp. 180 C przez 40 min     

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 3 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 45 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 40 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 2 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 5,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,50 zł