Chleb owocowy
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Owocowy
Doskonały chleb z całymi owocami
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.
Nazwa drożdży: Drożdże domowe
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- 700 g mąki typ: 550
- 14 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100-150 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki utartej skórki pomarańcza
- 2 łyżki oleju np. z oliwek
- 1 i 1/2 kubka suszonych owoców takich jak figi, morele, daktyle, śliwki
- 1/2 kubka rodzynek
- na 1 godz namoczyć owoce i rodzynki w wodzie
- 1 kubek świeżo wyciśniętego soku z 2 pomarańczy
- 1 łyżka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru pudru dodatkowo
Sposób przygotowania
- przygotować 100 ml ciepłej wody rozpuścić w niej drożdże
- przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
- do dzieży wsypać mąkę, cukier, sól
- do kubka z sokiem wsypać utartą skórkę z pomarańcza,olej oraz dokładnie wymieszać
- wlać wszystko do mąki i mieszać w mikserze przez 10 min, aż ciasto będzie gładkie , w razie potrzeby dodać reszte wody
- przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej misy, przykryć folią (może być woreczek foliowy) pozostawić na 1 godz aż ciasto dobrze wyrośnie
- przebić, przełożyć na stolnice, lekko rozpłaszczyć ciasto, położyć na wierzchu owoce oraz rodzynki, złożyć ciasto, wyrabiać, składać ostrożnie, dokładając reszte owoców
- podzielić ciasto na połowę i uformować 2 kule włożyć je, jedna obok drugiej, do formy wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą lub masłem
- przykryć ciasto folią (forma z ciastem może być włożona delikatenie do torby foliowej lub woreczka foliowego) odstawić na 1- 2 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
- rozgrzać piekarnik do temp 210 C piec 10 min w tej temperaturze , następnie zmniejszyć temp do 180 C i piec następne 35 min
- wyjąć z piekarnika posmarować ciepłym mlekiem z cukrem, ponownie dać do piekarnika na 5 min następnie wyjąć
- znowu posmarować mlekiem z cukrem, wyjąc z formy i ostudzić na podstawce
Uwagi
Czas przygotowania | 40 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 2 min | |
Czas pieczenia | 35 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 6,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 6,00 zł |