Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb owocowy

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Owocowy

fc49064e0fda700f616d9e5b86e8b332534d8364.jpg

Doskonały chleb z całymi owocami

Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 550


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.

Nazwa drożdży: Drożdże domowe


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  • 700 g mąki typ: 550
  • 14 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100-150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki utartej skórki pomarańcza
  • 2 łyżki oleju np. z oliwek
  • 1 i 1/2 kubka suszonych owoców takich jak figi, morele, daktyle, śliwki
  • 1/2 kubka rodzynek
  • na 1 godz namoczyć owoce i rodzynki w wodzie
  • 1 kubek świeżo wyciśniętego soku z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru pudru dodatkowo

Sposób przygotowania

  1. przygotować 100 ml ciepłej wody rozpuścić w niej drożdże
  2. przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 10 min. aż drożdże się spienią
  3. do dzieży wsypać mąkę, cukier, sól
  4. do kubka z sokiem wsypać utartą skórkę z pomarańcza,olej oraz dokładnie wymieszać
  5. wlać wszystko do mąki i mieszać w mikserze przez 10 min, aż ciasto będzie gładkie , w razie potrzeby dodać reszte wody
  6. przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej misy, przykryć folią (może być woreczek foliowy) pozostawić na 1 godz aż ciasto dobrze wyrośnie
  7. przebić, przełożyć na stolnice, lekko rozpłaszczyć ciasto, położyć na wierzchu owoce oraz rodzynki, złożyć ciasto, wyrabiać, składać ostrożnie, dokładając reszte owoców
  8. podzielić ciasto na połowę i uformować 2 kule włożyć je, jedna obok drugiej, do formy wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą lub masłem
  9. przykryć ciasto folią (forma z ciastem może być włożona delikatenie do torby foliowej lub woreczka foliowego) odstawić na 1- 2 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
  10. rozgrzać piekarnik do temp 210 C piec 10 min w tej temperaturze , następnie zmniejszyć temp do 180 C i piec następne 35 min
  11. wyjąć z piekarnika posmarować ciepłym mlekiem z cukrem, ponownie dać do piekarnika na 5 min następnie wyjąć
  12. znowu posmarować mlekiem z cukrem, wyjąc z formy i ostudzić na podstawce

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 40 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 35 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 6,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 6,00 zł

Dodatkowe pliki

  1. Chlebek Owocowy 2023 08.30.09.pdf