Chleb pełnoziarnisty
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Wieloziarnisty
Chleb pełnoziarnisty z dodatkiem melasy i ziaren słonecznika
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
Składniki, aby przygotować podmłodę nr 1
- 300g wody
- 120 g mąki żytniej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu słodu
- 28 g siemienia lnu
Podgrzać wodę w naczyniu żaroodpornym do temp 165 C wsypać mąkę, ekstrakt słodu, przykryć szczelnie pokrywą lub folią i umieścić ponownie w pierkarniku obniżyć temp do 150 C po 3 godz wmieszać siemie lniane i włożyć do lodówki. Zamiast wkładania do lodówki można też pozostawić w temp. pokojowej do następnego dnia
Składniki, aby przygotować podmłodę 2
- 70 g zaczynu pszennego lub żytniego
- 200 g mąki żytniej
- 170 g wody w temp pokojowej
Wymieszać wszytkie składaniki, przykryć szczelnie folią i pozostawić na od 4 do 6 godz w temp pokojowej
Składniki, aby przygotować ciasto
- Podmłody wyjąć z lodówki na 2 godz przed pieczniem
- 255 mąki żytniej
- 42 g ziaren słonecznika
- 10 g soli
- 7 g drożdży typu " instant"
- 55 g melasy
- 14 g kakao
- dodatkowa mąka żytnia w razie potrzeby
Sposób przygotowania
- podziel starter na 12 części , włóż je do dzieży miksery, posyp je mąką
- włożyć wszystkie pozostałe składniki do dzieży, wymieszać na małej predkości przez 1 min
- wyłożyć na stolnice posypaną mąką, wyrabiać przez następne 3-4 min, uformować ciasto w kule pozostawić na 5 min do wpoczynku, wyrabiać przez 1 min następnie
- przełożyć do misy wysmarowanej oliwą przykryć luźo folią, można włożyć do torby foliowej i pozostawić na 20 min aż urośnie 1 i 1/2 raza
- umieść ciasto w formie wyłożonej pappierem do poczenie i wysmarowanej oliwą
- przykryć luźo folią, można włożyć do torby foliowej i pozostawić na 45 - 60 min aż urośnie 1 i 1/2 raza
- rozgrzać piekarnik do temp 260 C
- wlewamy 1 kubek gorącej wody na górna tacę piekarnika
- włożyć ciasto do piekarnika, obniżyć temp. do 190 C i piec przez 30 min, wyjać wrzątek po 10 min
- obrocić chleb o 180 C piec przez następne 20-30 min
Uwagi
Czas przygotowania | 5 godz. | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 1 dni | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 5,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 5,00 zł |