Rogal z makiem i sezamem
woj. małopolskie
Rodzaj pieczywa: Bułki
Jak podawać
Do rogali podajemy pastę z anchois: 50 g roztartego masła mieszamy z ok. 55 g siekanych filetów anchois, 2 łyżkami drobno posiekanej czerwonej cebuli, 1 łyżką kaparów i 1 łyżką siekanego koperku.
Rogale pasują też do zupy lub sałatki.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Zakłady Zbożowe ,,PZZ,, w Krakowie S.A
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna tortowa typ 450
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 25g drożdży
- 50g masła lub margaryny
- 500ml mleka
- ½ łyżki soli
- 2 łyżki miodu
- 780-840g mąki pszennej TYP 450
- Do posmarowania: 1 jajko
Sposób przygotowania
- Wkruszyć drożdże do miski. Stopić tłuszcz w garnku lub w kuchence mikrofalowej. Dodać mleko. Podgrzać do temp. 37oC, odrobiną polać drożdże i mieszać do rozpuszczenia.
Dodać resztę płynu, sól, miód i większość mąki. Ręcznie lub mikserem wyrobić ciasto dopóki nie zacznie odchodzić od miski. - Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. w temp. pokojowej. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść z resztą mąki. Podzielić na pół. Obie części rozwałkować na trójkąty o podstawie ok. 30cm. Zwinąć trójkąty od podstawy i zagiąć końcówki. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 min.
- Nastawić piekarnik na 200oC. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wymieszać mak z sezamem i posypać rogale. Piec w dolnej części piekarnika przez ok. 30 min. Ostudzić na kratce pod przykryciem.
- Z oliwkami. Siekamy 15 zielonych i 15 czarnych oliwek i posypujemy rozwałkowane ciasto. Zwijamy ciasto w rogale. Dalej postępujemy jak w przepisie
Uwagi
![]() |
Czas przygotowania | 30 min |
![]() |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 1 min |
![]() |
Czas pieczenia | 30 min |
![]() |
Trudność | Łatwe |
![]() |
Wydajność | 15 szt. |
![]() |
Koszt całkowity | 3,00 zł |
![]() |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |