Żytnie rogaliki śniadaniowe
woj. małopolskie
Rodzaj pieczywa: Bułki
Pyszne rogaliki bardzo zdrowe dodatkowo:
olej rzepakowy
mak lub sezam
Informacja o mąkach
Producent mąki: Melvit S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia razowa typ 720
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 600 maki żytniej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka ciepłego mleka
- 25g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 0.5 łyżeczki soli
- 4 łyżki śmietany
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Drożdże wykruszamy do miski. Zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę maki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do zaczynu wsypujemy make. Dodajemy resztę cukru, sol, śmietanę, olej i jajko.
- Zagniatamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę maki. Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce, przykrywając lniana ściereczką. Podrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdą cześć wałkujemy na owalny, podłużny placek.
- Zwijamy, jednocześnie naciągając ciasto tak, aby było one coraz węższe. Rogale układamy tak aby koniec ciasta znalazł się pod spodem rogala. Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawiamy na 20 minut, aby jeszcze troszkę podrosły. Smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut.
Uwagi
Czas przygotowania | 20 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 2 min | |
Czas pieczenia | 20 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 10 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |