Chleb oliwkowy
woj. małopolskie
Rodzaj pieczywa: Pszenny oliwkowy
Idealnie chrupiąca skórka, delikatny oliwkowy smak, miękkie i puszyste ciasto. Tak właśnie smakuje chleb oliwkowy domowej roboty.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 750 CHLEBOWA
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Składniki
- 500g maki pszennej chlebowej typ 750
- 400ml wody
- 50ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 240g zielonych oliwek
- 3 łyżeczki kaparów
- 1 łyżeczka suszonej cebulki
- 3 łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przygotowania
- Łącze wszystkie suche składniki w misce. Oliwki i kapary kroje w mniejsze kawałki, dorzucam je do miski. W drugim naczyniu mieszam wodę z oliwa, następnie łącze suche składniki z mokrymi i wyrabiam dość luźne, sprężyste ciasto.
- Nastawiam piekarnik na 40 stopni i wkładam miskę z ciastem zasłoniętą ściereczką kuchenna na 2 poziom. Czas wyrastania 30 min. Ponownie chwile wyrabiam ciasto, układam w metalowej blaszce(30x12x8) wysmarowanej masłem roślinnym i dostawiam na kolejne 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło w 40 stopniach.
- Wierzch posypuje tymiankiem i gruboziarnista sola. Piekę 190 stopniach przez 50 min. Jeżeli chcecie aby skorka była chrupiącą, można na ostanie 15 minut pieczenia zwilżyć lekko woda wierzch chleb.
Uwagi
Czas przygotowania | 50 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 1 min | |
Czas pieczenia | 50 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 20 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |