Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb oliwkowy

woj. małopolskie

Rodzaj pieczywa: Pszenny oliwkowy

6d8a7476ba776c61a5a741b06b39bc0db91b50db.jpg

Idealnie chrupiąca skórka, delikatny oliwkowy smak, miękkie i puszyste ciasto. Tak właśnie smakuje chleb oliwkowy domowej roboty.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 750 CHLEBOWA


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Składniki

  • 500g maki pszennej chlebowej typ 750
  • 400ml wody
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 240g zielonych oliwek
  • 3 łyżeczki kaparów
  • 1 łyżeczka suszonej cebulki
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku

Sposób przygotowania

  1. Łącze wszystkie suche składniki w misce. Oliwki i kapary kroje w mniejsze kawałki, dorzucam je do miski. W drugim naczyniu mieszam wodę z oliwa, następnie łącze suche składniki z mokrymi i wyrabiam dość luźne, sprężyste ciasto.
  2. Nastawiam piekarnik na 40 stopni i wkładam miskę z ciastem zasłoniętą ściereczką kuchenna na 2 poziom. Czas wyrastania 30 min. Ponownie chwile wyrabiam ciasto, układam w metalowej blaszce(30x12x8) wysmarowanej masłem roślinnym i dostawiam na kolejne 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło w 40 stopniach.
  3. Wierzch posypuje tymiankiem i gruboziarnista sola. Piekę 190 stopniach przez 50 min. Jeżeli chcecie aby skorka była chrupiącą, można na ostanie 15 minut pieczenia zwilżyć lekko woda wierzch chleb.

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 50 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 1 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 50 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 20 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł

Dodatkowe pliki

  1. Chleb oliwkowy.pdf