Żytni chleb razowy na miodzie
woj. małopolskie
Rodzaj pieczywa: Żytni
Pyszny długo zachowujący świeżość chleb będzie do nich wspaniałym dodatkiem do zup i potraw rozgrzewających.
Rada:
Ciasto na ten chleb jest geste i nie rozlewa się, można je wiec ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Melvit S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Żytnia razowa 2000
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 100g drożdży Lesaffre Polska S.A.
- 750ml wody
- 1 łyżka soli
- 300ml ciemnego miodu np. gryczanego
- 1,5kg maki żytniej razowej Typ 2000 Melvit S.A.
Sposób przygotowania
- Wykruszyć drożdże do miski. Podgrzać wodę do temp. 37stopni, polać drożdże odrobina wody i rozmieszać. Dolać resztę wody.
- Dodać sol, miód i make. Wyrobić ciasto aż zacznie odchodzić od miski. Ponieważ ciasto jest ciężkie, lepiej wyrabiać je w mikserze. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- Wyłożyć ciasto na oprószona make stolnice i zagnieść. Podzielić ciasto na 3 części. Z każdej części uformować bochenek i ułożyć w wyłożonej papierem prostokątnej formie. Przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 45min.
- Piec dolnej części piekarnika przez ok. 20 min. Obniżyć temp. do 175 stopni. piec przez dalsze 20 min. Obniżyć temp. do 150 stopni. Piec jeszcze 20 min. Studzić na kratce pod przykryciem. Bochenki warto na 1 dobę włożyć do woreczków foliowych.
Uwagi
Czas przygotowania | 1 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 45 min | |
Czas pieczenia | 1 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 3 szt. | |
Koszt całkowity | 4,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 4,00 zł |