Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu

woj. małopolskie

Rodzaj pieczywa: Żytni

0424fe07448bfbf5d33f4401c8f2f5dcf5cb22a0.jpg

Jeden z moich prostszych chlebków, takie lubię. Z reguły chleby na zakwasie potrzebują trochę czasu, jednak jeśli mamy już dość stabilny zakwas to czas przygotowywania bardzo się skraca.Do tego chlebka potrzebujemy 200g zakwasu, aktywnego czyli wieczorem dzień poprzedzający pieczenie, dokarmiamy zakwas solidnie mąką i wodą. Oczywiście jeśli zakwas wyjmujemy z lodówki, to niech postoi tak długo, aż będzie miał temp. pokojową.

Może jeszcze wspomnę o przechowywaniu zakwasu. Przez tydzień, jeśli nie pieczemy chleba, spokojnie zakwas może stać w lodówce. Posypmy go po wierzchu mąką, przykryjmy ściereczką i wszystko będzie OK,  jest to jedna, ale nie jedyna metoda przechowywania zakwasu.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Melvit S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Żytnia razowa 2000

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia typ 720


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

Zaczyn:

  • 200g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 200 ml wody
  • Wszystkie składniki mieszamy do połączenia, przykrywamy i zostawimy na 3 do 4 godzin. 

Następnie mieszamy i dodajemy do zaczynu:

  • 350 ml maślanki z łyżką miodu gryczanego, dodajemy sól wg uznania i płaską łyżeczkę kardamonu
  • 420g mąki żytniej typ 720

Sposób przygotowania

  1. Łączymy stopniowo maślankę, dosypujemy mąkę. Możemy spokojnie mieszać drewnianą łyżką. Zostawiamy na taki czas aby przygotować foremkę o rozmiarach 36x12, czyli smarujemy tłuszczem wysypujemy ziarnem albo mąką, czym kto woli.
  2. Przekładamy ciasto do foremki maczając ją w ciepłej wodzie, wygładzamy, możemy porobić na cieście jakieś wzorki. Lepiej wtedy widać jak ciasto rośnie bo wzorki stopniowo zanikają.
  3. Zostawiamy pod przykryciem i czekamy.
  4. U mnie rosło 3 godz. i 15 min.
  5. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do tem 230 st / u mnie termo obieg / 
  6. Spryskujemy ciasto wodą na dno kilka kostek lodu i do pieca. Po 15 minutach zmniejszamy temp. Do 200 st. a kończymy na 160 st.
  7. Piekłam 45-50  min i pozostawiłam jeszcze parę minut w otwartym w piekarniku.

 

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 50 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 4 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 50 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 15 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł

Galeria zdjęć

Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu

Dodatkowe pliki

  1. Żytni chleb na zakwasie z dodatkiem kardamonu (1).pdf