Rogale maślane
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bułki
Smaczne rogale maślane
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni Lux 2x42g
Składniki
- 450 maki pszennej
- 18 g świeżych drożdży 1
- 150 ml mleka
- 40 g masła
- 10 soli
- 10 g miodu (łyżeczka)
- 10 g cukru
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- przesiewamy mąkę przez sito, do kubka wsypujemy około 50 g mąki, dodajemy 50 ml ciepłego mleka, następnie; drożdże, cukier, wszystko mieszamy łyżeczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 min aż rozczyn się spieni
- roztopić masło i połączyć z miodem
- do reszty mąki dodajemy rozczyn, resztę mleka, masło z miodem 1 jedną płaską łyżeczką soli i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto
- ciasto pozostawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia
- po wyrośnięciu ciast jeszcze raz zagnieść po czym rozwałkować na okrągły placek o średnicy 40 cm, wykroić 5 trójkątów zwinąć je ciasno zaczynając od podstawy trójkąta, aby utworzyć rogale
- rogale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 min
- posmarować białkiem i posypać makiem
- piec 20 min w temp. 180 C
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 20 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 5 szt. | |
Koszt całkowity | 2,32 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,46 zł |