Bajgle z sezamem
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bajgle
Bajgle z sezamem
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni Lux 2x42g
Składniki
- 500 g mąki pszenne chlebowej typ 750
- 10 świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 10 g soli
- 20 g cukru
- 1 jajko
- sezam do posypania
Sposób przygotowania
- przesiać mąkę do dzieży
- rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie dodając cukier, odstawić na 10 min
- wgłębienie w mące, przelać do niego rozczyn drożdży
- dodać z brzegów trochę mąki i wymieszać, oprószyć i pozostawić na 10 min
- dodać resztę wody i sól, wyrabiać w mikserze przez 10 min aż ciasto będzie giętkie i elastyczne
- przykryć ściereczką i odstawić na 90 min
- podzielić ciasto na 10 kawałków
- każdy uformować w kulę
- zrobić w nich otwory około 4 cm
- zostawić do wyrośnięcia na 30 min
- w garnku zagotować 2l wody , dodać 1 łyżkę cukru
- wyrośnięte bajgle kłaść na wodzie i gotować przez 1-2 z każdej strony
- wyjąć z wody i położyć na folię aluminiową do osuszenia
- bajgle przełożyć na blachę, posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżeczką wody, posypać sezamem
- piec w temp 200C przez 15 min
- ostudzić na kratce
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 2 godz. | |
Czas pieczenia | 15 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 10 szt. | |
Koszt całkowity | 1,84 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,18 zł |