Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bajgle z sezamem

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bajgle

f592ce65396b6bcf3eb5d06958eb0a74d579c688.jpg

Bajgle z sezamem

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni Lux 2x42g


Składniki

  • 500 g mąki pszenne chlebowej typ 750
  • 10 świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 10 g soli
  • 20 g cukru
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania

  • przesiać mąkę do dzieży
  • rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie dodając cukier, odstawić na 10 min
  • wgłębienie w mące, przelać do niego rozczyn drożdży
  • dodać z brzegów trochę mąki i wymieszać, oprószyć i pozostawić na 10 min
  • dodać resztę wody i sól, wyrabiać w mikserze przez 10 min aż ciasto będzie giętkie i elastyczne
  • przykryć ściereczką i odstawić na 90 min
  • podzielić ciasto na 10 kawałków
  • każdy uformować w kulę
  • zrobić w nich otwory około 4 cm
  • zostawić do wyrośnięcia na 30 min

  • w garnku zagotować 2l wody , dodać 1 łyżkę cukru
  • wyrośnięte bajgle kłaść na wodzie i gotować przez 1-2  z każdej strony
  • wyjąć z wody i położyć na folię aluminiową do osuszenia
  • bajgle przełożyć na blachę, posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżeczką wody, posypać sezamem
  • piec w temp 200C przez 15 min
  • ostudzić na kratce    

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 2 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 15 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 10 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,84 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,18 zł