Chleb wieloziarnisty z czosnkiem
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Wieloziarnisty
Wyjątkowy chleb wieloziarnisty bardzo szybki
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 500 g mąki pszennej chlebowe typ 750
- 30 g drożdży świeżych
- 500 ml wody źródlanej Nałęczowianka
- 40 g otrąb pszennych do obsypania formy 30x10
- 40 g płatków owsianych
- 40 g płatków jęczmiennych
- 40 g płatków kukurydzianych zmiażdżonych w moździerzu
- 40 g siemienia lnianego
- 30 g słonecznika
- 3 główki czosnku zmiażdżone
- 30 g soli
- trochę oliwy do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w 200 ml wody odczekać 10 min aż się spienią
- pozostałe składniki wymieszać
- dodać drożdże i mieszać w dzieży miksera przez 15 min
- wyłożyć formę papierem do pieczenia, wysmarować olejem z oliwek , opruszyć papier otrąbami pszennymi
- przelać ciasto do formy o ostawić na 20 min
- włożyć do piekarnika i piec przez 60 min w temp 200 C
Uwagi
Czas przygotowania | 20 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 5,53 zł | |
Koszt jednostkowy | 5,53 zł |