Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb wieloziarnisty z czosnkiem

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Wieloziarnisty

0579880f3c0131d84b15b4ac9ffb27dc8f05d2bd.jpg

Wyjątkowy chleb wieloziarnisty bardzo szybki

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Składniki

  • 500 g mąki pszennej chlebowe typ 750
  • 30 g drożdży świeżych
  • 500 ml wody źródlanej Nałęczowianka  
  • 40 g otrąb pszennych do obsypania formy 30x10
  • 40 g płatków owsianych
  • 40 g płatków jęczmiennych
  • 40 g płatków kukurydzianych zmiażdżonych w moździerzu
  • 40 g siemienia lnianego
  • 30 g słonecznika
  • 3 główki czosnku zmiażdżone
  • 30 g soli
  • trochę oliwy do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  • rozpuścić drożdże w 200 ml wody odczekać 10 min aż się spienią
  • pozostałe składniki wymieszać
  • dodać drożdże i mieszać w dzieży miksera przez 15 min
  • wyłożyć formę papierem do pieczenia, wysmarować olejem z oliwek , opruszyć papier otrąbami pszennymi
  • przelać ciasto do formy o ostawić na 20 min

 

  • włożyć do piekarnika i piec przez 60 min w temp 200 C

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 20 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 30 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 60 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 5,53 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 5,53 zł