Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Żytni na zakwasie z kminkiem

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Żytni

c02c6375de7d3f66066e6643808503d1c4380fc6.jpg

Chleb żytni na zakwasie żytnim z dodatkiem kminku

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa

Producent mąki: Melvit S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia razowa typ 720


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie

Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie


Składniki

  • 400g mąki żytniej typ 720
  • 50 g mąki pszennej typ 750
  • 400g wody źródlanej
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 lub 2 łyżeczki soli, w zależności jak duży chcemy rozrost ciasta
  • odrobina otrąb i oliwy do posmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. mieszamy mąki
  2. dodajmy zakwas
  3. dodajemy sól i kminek
  4. dodajemy wodę
  5. mieszamy przez 20 min w mikserze
  6. wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej oliwą i oprószonej otrębami pszennymi
  7. rozgrzewamy piekarnik do 200 C
  8. do piekarnika wkładamy kubek z gorącą wodą i zostawiamy na 10 min
  9. wkładamy formę do piekarnika
  10. odlewamy około połowy kubka na dno piekarnika i pieczemy 60 min

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 15 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 7 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 1 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 3,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 3,00 zł