Żytni na zakwasie z kminkiem
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Żytni
Chleb żytni na zakwasie żytnim z dodatkiem kminku
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa
Producent mąki: Melvit S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka żytnia razowa typ 720
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Nazwa drożdży: bez drożdży, na zakwasie
Składniki
- 400g mąki żytniej typ 720
- 50 g mąki pszennej typ 750
- 400g wody źródlanej
- 2 łyżeczki kminku
- 1 lub 2 łyżeczki soli, w zależności jak duży chcemy rozrost ciasta
- odrobina otrąb i oliwy do posmarowania formy
Sposób przygotowania
- mieszamy mąki
- dodajmy zakwas
- dodajemy sól i kminek
- dodajemy wodę
- mieszamy przez 20 min w mikserze
- wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej oliwą i oprószonej otrębami pszennymi
- rozgrzewamy piekarnik do 200 C
- do piekarnika wkładamy kubek z gorącą wodą i zostawiamy na 10 min
- wkładamy formę do piekarnika
- odlewamy około połowy kubka na dno piekarnika i pieczemy 60 min
Uwagi
Czas przygotowania | 15 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 7 min | |
Czas pieczenia | 1 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 3,00 zł |