Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb Graham

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Graham

a21274d071f39167f52941e99d5f6b0f497db16b.jpg

3 fazowe przygotowanie chleba graham. Przepis na chleb opracował Sylwester Graham...

Informacja o mąkach

Producent mąki: "Młynomag" Myszkowska, Rezanko, Stępień Sp. J.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Graham typ 1850

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 750 CHLEBOWA


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.

Nazwa drożdży: Drożdże domowe


Informacja o wodach

Producent wody: Nestle Waters S.A

Nazwa użytej wody: Nałęczowianka


Składniki

I faza:

  1. 380 g mąka pszenna Graham typ 1850
  2. 280 ml woda 
  3. 6 g drożdże

temp: 25-27 C

czas 4 h

II faza:

  1. 300 g mąka pszenna Graham typ 1850
  2. 250 ml woda 
  3. 4 g drożdże
  4. 666 g podmłoda z I fazy

temp: 25-27 C

czas 3 h

III faza:

  1. 250 g mąka pszenna Graham typ 1850
  2. 120 ml woda 
  3. 200 mąka pszenna typ 750
  4. 15 g sól
  5. 1210 g podmłoda z II fazy

temp: 25-27 C

czas 30 min 


Sposób przygotowania

 

  • postępować zgodnie ze schematem powyżej
  • podczas przygotowania kęsów należy zwrócić uwagę na odpowiednia przygniatanie, zbyt słabe i delikatne przegniatanie może spowodować że ciasto nie wyrośnie lub może opaść po wyrośnięciu
  • przygotuj  2 foremki do pieczenia
  • wyłożyć foremki do papierem do pieczenia posmarowanym oliwą
  • włóż do foremek, wygładź przy pomocy nawilżanej wodą szpatułki

  • przykryj folią lub włóż do woreczka foliowego
  • pozostaw na około 60 min aż ciasto zwiększy objętość 
  • zaleca się rozpoczęciu wypieku zanim kęsy ciasta osiągną pełny stan rozrostu  
  • rozgrzej piekarnik do 250 - 260  C
  • wstaw w naczyniu żaroodpornym 200g wody na spód piekarnika i dodatkowo spryskaj z góry wodą ciasto
  • piecz przez 65 min

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 5 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 2 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,00 zł