Chleb mieszany wiejski
woj. małopolskie
Chleb wiejski mieszany z ciasta sporządzonego metodą wielofazową.
Grupa chleba: Pieczywo mieszane
Podgrupa: jasne
Rodzaj: inne
Drożdże: Świeże
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie "PZZ" w Stoisławiu S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna typ 550
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- 296 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 444 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 11 g drożdży świeżych
- 11 g soli - rozpuszczonej w wodzie
- 481 g wody
Sposób przygotowania
Czynności przy sporządzaniu ciasta:
1.po około 30 min leżakowania ciast formujemy okrągły, kęs który zwilża się wodą i odstawia na 1 h rozrostu
2.w czasie fermentacji końcowej zwilżamy ponownie wodą
3.przed włożeniem włożeniem do piekarnika nakłuwamy kęs drewnianymi szpilkami w kilku miejscach
4.przed włożeniem do piekarnika jego ścianki spryskamy wodą
5.pieczemy w temp 240 C przez 5-10 min umieszczając na dnie piekarnika kubek z wrzącą wodą następnie obniżamy temp do 190 C i pieczemy 25 min
Uwagi
Czas przygotowania | 60 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 2 szt. | |
Koszt całkowity | 2,67 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,34 zł |