Chałka z 6 linek 1 kg 4,70 zł
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Chałki
Chałka z 6 linek o wadze 1 kg za 4,70 zł za składniki na dzien 29 stycznia 2023. Zrób ją sam, w żadnej piekarni takiej nie kupisz. Czas poświecony to tylko 2h.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- 3 kubki (około 600 g) mąki pszennej
- 7 g świeżych drożdży
- 30 g stopionego masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 kubek (około 250 g) ciepłej wody
- 1 jajko do posmarowanie (żółtko) plus 1 łyżka wody
- sezam do posypania
Sposób przygotowania
- przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru, dobrze wymieszać, aby lepiej aktywować drożdże
- przykryć szczelnie folią przeźroczystą i zostawić na 5 min, aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki w tym warto dodać około 100 g mąki chlebowej, dodać łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru pudru, dobrze wymieszać, zrobić na środku wgłębienie
- stopione masło, roztrzepane jajko oraz drożdże wlać do misy z mąką, do wcześniej przygotowanego wgłębienia
- do roztworu zagarnąć z brzegów trochę mąki i wymieszać, oprószyć roztwór mąką, przykryć folia i zostawić na 10 min
- następnie w mikserze lub ręcznie wyrabiać przez 20 min, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie w razie potrzeby dodać trochę mąki
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 5 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
- przykryć ciasto folią lub ściereczką odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, waga ciasta wyniesie około 950 g
- przebić ciasto i wyrabiać przez około 2 min na stolnicy
- podzielić ciasto na 6 części, zrobić sześć linek o tej samej grubości i długości, spleść, ścisnąć dobrze końce i założyć pod spód
- włożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i odstawić na 35 - 40 min
- posmarować chałkę żółtkiem roztrzepanym z wodą i posypać sezamem
- rozgrzać piekarnik do 210 C
- włożyć ciasto do piekarnika obniżyć temp do 180 C i piec przez 25-35 min
- należy kontrolować wypiek w piekarniku, aby zapobiec przypaleniu się skórki
- waga upieczonej chałki to około 900 g
Kosztorys surowcowy dla chałki o wadze 900 g.
Uwagi
Doskonała chałka z konfiturami lub dżemem
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 25 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 4,70 zł | |
Koszt jednostkowy | 4,70 zł |