Sally Lunn
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Sally Lunn
Ten angielski chleb-ciasto podaje się często do popołudniowej herbaty. Należy go trzymać do pięciu dni w szczelnym pojemniku. Ten przepis można zmodyfikować o dodanie szafranu. Pamiętajmy jednak, że jest to jedna z najdroższych przypraw i podniesie ona znaczenie koszt, ale warto polecam. Modyfikacja polega jedynie na dodaniu na początku następującego kroku.
Wsypać szafran do małego naczynia i zalać go gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Przepis poniżej i wyliczony koszt jest bez szafranu, ale zdjęcie jest już z szafranem. Nadaje on charakterystyczny żółtawy kolor.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.
Nazwa drożdży: Drożdże domowe
Informacja o wodach
Producent wody: Nestle Waters S.A
Nazwa użytej wody: Nałęczowianka
Składniki
- 800 g maki 550
- 7g świeżych drożdży
- 125 g masła stopionego
- 200 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 90 ml ciepłej wody
- 3 jajka, o temperaturze pokojowej
- 60 ml miodu
- 10 g cukru pudru
- 50 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać cukier puder, przykryć folią - może być torebka foliowa- i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min
- dać jajka, mleko, miód, rozpuszczone masło, sól 400 g mąki i rozpuszczone drożdże do dużej misy miksera, dobrze wymieszać przez 5 min w celu napowietrzenia ciasta, najlepiej zrobić to przy wykorzytaniu miksera z tzw rózgą
- dodać następnie jeszcze 400g mąki, dobrze wymieszać, aby powstało gęste ciasto przykryć folią i zostawić na 1 - 1 1/2 godz
- posmarować okrągłą formę stopionym masłem
- przebić ciasto, chochlą przełożyć ciasto do wcześniej przygotowanej formy, wygładzić powieszchnię natłuszczonymi dłońmi
- przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
- rozgrzać piekarnik do 180 C piec 40 min
- na 5 min przed końcem pieczenia posmarować ciasto mlekiem wymieszanym z dodatkowym cukrem i dać znów do piekarnika
Uwagi
Czas przygotowania | 35 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 30 min | |
Czas pieczenia | 45 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |