Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chałka okrągła

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Chałki

c7f38e95a43e097593981cf0745f5b602830f602.jpg

Chałka okrągła w kształcie spirali

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  1. 3 kubki mąki pszennej typ 650
  2. 7 g świeżych drożdży
  3. 30 g stopionego masła
  4. 1 jajko
  5. 2 łyżeczki cukru pudru
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1 kubek ciepłej wody
  8. 1 jajko do posmarowanie
  9. mak

Sposób przygotowania

 

  • przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
  • rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże
  • przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
  • do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki, dodać łyżeczkę soli oraz cukier puder, dobrze wymieszać, zrobić w środku wgłębienie
  • po dziesięciu minutach stopione masło, jajko oraz rozpuszczone drożdże wlać do wgłębienia w mące, oprószyć lekko mąką, przykryć folią i odstawić na 10 min
  • następnie w mikserze lub ręcznie wyrabiać przez 20 min ,aż ciasto będzie sprężyste i gładkie w razie potrzeby dodać resztę mąki
  • dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 5 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie w razie potrzeby dodać resztę mąki
  • w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  • włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
  • przykryć ciasto folią odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie

  • przebić ciasto i ugniatać około 1 min.
  • na stolnicy rozwałkować ciasto rękami w gruby wałek o długości 50 cm, aby ukształtować chałkę należy ułożyć jeden koniec ciasta na środku natłuszczonego papieru do pieczenia a następnie wokół niego układać ciasto w spiralę
  • włożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i odstawić na 60 min.

  • rozgrzać piekarnik do 210 C
  • posmarować chałkę żółtkiem rozbitym z wodą następnie posypać makiem

  • wyłożyć ciasto na blachę, włożyć ciasto do piekarnika
  • piec 10 min w tem 210 C następnie obniżyć temp do 180 C i piec przez następne 30 min

 

 


Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 50 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 40 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 30 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 2,00 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł