Chałka okrągła
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Chałki
Chałka okrągła w kształcie spirali
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- 3 kubki mąki pszennej typ 650
- 7 g świeżych drożdży
- 30 g stopionego masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 kubek ciepłej wody
- 1 jajko do posmarowanie
- mak
Sposób przygotowania
- przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru aby lepiej aktywować drożdże
- przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki, dodać łyżeczkę soli oraz cukier puder, dobrze wymieszać, zrobić w środku wgłębienie
- po dziesięciu minutach stopione masło, jajko oraz rozpuszczone drożdże wlać do wgłębienia w mące, oprószyć lekko mąką, przykryć folią i odstawić na 10 min
- następnie w mikserze lub ręcznie wyrabiać przez 20 min ,aż ciasto będzie sprężyste i gładkie w razie potrzeby dodać resztę mąki
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 5 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie w razie potrzeby dodać resztę mąki
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
- przykryć ciasto folią odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie
- przebić ciasto i ugniatać około 1 min.
- na stolnicy rozwałkować ciasto rękami w gruby wałek o długości 50 cm, aby ukształtować chałkę należy ułożyć jeden koniec ciasta na środku natłuszczonego papieru do pieczenia a następnie wokół niego układać ciasto w spiralę
- włożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i odstawić na 60 min.
- rozgrzać piekarnik do 210 C
- posmarować chałkę żółtkiem rozbitym z wodą następnie posypać makiem
- wyłożyć ciasto na blachę, włożyć ciasto do piekarnika
- piec 10 min w tem 210 C następnie obniżyć temp do 180 C i piec przez następne 30 min
Uwagi
Czas przygotowania | 50 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 40 min | |
Czas pieczenia | 30 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |