Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Bagietka

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Bagietka

01d78e93d11f1a7fbb00ba63d95651919e1e9c03.jpg

Przepis - metoda bezpośrednia.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.

Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  • Mąka pszenna: 400 gram.
  • Drożdze Babuni: 5 gram.
  • Sól: 8 gram.
  • Ekstrakt słodowy jęczmienny: 1 gram.
  • woda: 240 gram.

Sposób przygotowania

  • przesiewamy mąkę do dzieży
  • dodajmy sól do mąki
  • rozpuszczamy drożdże w miseczce  z ciepłą wodą
  • robimy wgłębienie w mące
  • po 10 min wlewamy rozpuszczone drożdże  
  • dodajmy ekstraktu słodu, mieszamy zawiesinę, posypujemy ją mąką
  • przykrywamy folią i zostawiamy na 10 min
  • mieszenie w mikserze -wolne obroty  3min
  • autoliza 15 min
  • mieszenie szybkie obroty 12min
  • temperatura ciasta 25C
  • fermentacja 150 min
  • przebicie po 80 min
  • dzielenie-zaokrąglanie i odprężanie się kęsów 35min 3 kęsów
  • formowanie wydłużanie 3 min
  • rozrost 75 min

  • robimy nacięcia żyletką
  • wypiek w temp 240 C  przez 12 min  

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 23 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 12 min
Trudność Trudność Średnie
Wydajność Wydajność 3 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 0,58 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 0,19 zł