Bagietka
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Bagietka
Przepis - metoda bezpośrednia.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- Mąka pszenna: 400 gram.
- Drożdze Babuni: 5 gram.
- Sól: 8 gram.
- Ekstrakt słodowy jęczmienny: 1 gram.
- woda: 240 gram.
Sposób przygotowania
- przesiewamy mąkę do dzieży
- dodajmy sól do mąki
- rozpuszczamy drożdże w miseczce z ciepłą wodą
- robimy wgłębienie w mące
- po 10 min wlewamy rozpuszczone drożdże
- dodajmy ekstraktu słodu, mieszamy zawiesinę, posypujemy ją mąką
- przykrywamy folią i zostawiamy na 10 min
- mieszenie w mikserze -wolne obroty 3min
- autoliza 15 min
- mieszenie szybkie obroty 12min
- temperatura ciasta 25C
- fermentacja 150 min
- przebicie po 80 min
- dzielenie-zaokrąglanie i odprężanie się kęsów 35min 3 kęsów
- formowanie wydłużanie 3 min
- rozrost 75 min
- robimy nacięcia żyletką
- wypiek w temp 240 C przez 12 min
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 23 min | |
Czas pieczenia | 12 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 3 szt. | |
Koszt całkowity | 0,58 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,19 zł |