Baranek Wielkanocny
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Wieloziarnisty
Baranek Wielkanocny
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 480
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Polmarkus Sp.z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże lwowskie
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- mąka typ 750 - 200 g
- mąka typ 480 - 400 g
- cukier - 20 g
- sól - 5 g
- dorożdże - 50 g
- woda przegotowana - 200 ml
- oliwa z oliwek - 10 g
Sposób przygotowania
- Do dzieży miksera wlać letnią wodę, dodać drożdże, cukier i ok. 100 g przesianej mąki pszennej. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i poczekać, aż urośnie (rozczyn powinien podwoić swoją objętość).
- Po wyrośnięciu do rozczynu dodać pozostałą mąkę pszenną, sól i dokładnie wyrobić ciasto, na koniec dodać jeszcze olej i dalej wyrabiać w mikserze aż ciasto będzie lśniące, elastyczne i samo będzie odchodzić od ręki.
- Ciasto przykryć ponownie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, powinno ponownie podwoić swoją objętość.
- Formy dokładnie wysmarować tłuszczem, olejem, oprószyć mąką.
- Przy nakładaniem ciasta do formy trzeba dokładnie „upychać” ciasto do wgłębień, nakładamy ciasto tylko do czołowej części formy.
- Ciasto nakładać tylko do jednej połowy formy baranka, przyłożyć dokładnie , równo drugą połową i ścisnąć, skręcić formę.
- Gotowe, szczelnie zamkniętą forme włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godziny w temp. 160-190 stop. C.
- Baranek po zdjęciu tylnej części formy zaraz po upieczeniu.
Baranka udekorować np. wstążką na szyi.
Kosztorys:
Uwagi
Czas przygotowania | 10 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 10 min | |
Czas pieczenia | 60 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 2,16 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,16 zł |