Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Obwarzanek krakowski

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Inny

b8027c3b2635eb50e0a873bb05d140019f7fbd44.jpg

Obwarzanek, przepis ze strony muzeum obwarzanka w Krakowie. Przepis na stronie muzeum.

Informacja o mąkach

Producent mąki: Gdańskie Młyny Sp.z.o.o

Nazwa użytej mąki: Mąka pełnoziarnista pszenna typ 1850


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.

Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  • 375 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • ½ łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g masła
  • 60 ml ciepłej wody
  • sezam/mak/sól

Sposób przygotowania

 

  1. Drożdże rozkruszyć z cukrem. Wymieszać z ciepłą wodą. To jest zaczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiać z solą. Rozpuścić masło i zostawić do ostygnięcia.
  3. Połączyć zaczyn z mąką i masłem. Wyrobić, gdy za gęste dodać nieco letniej wody. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Z ciasta odrywać niewielkie kulki i palcami formować z nich wałeczki (sulki). 2 wałeczki należy zapleść jak warkocz, zlepiając na końcach i formując z nich obwarzanka.
  4. W szerokim garnku zagotować wodę. Każdy obwarzanek zanurzyć w gorącej wodzie na paręnaście sekund, po czym wyłowić, odsączyć i wyłożyć na blaszkę.
  5. Obsypać makiem, sezamem lub solą.
  6. Piec 20-30 minut w temperaturze 180-190°C na złoty kolor

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 10 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 20 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 4 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 0,50 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 2,00 zł