Obwarzanek krakowski
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Inny
Obwarzanek, przepis ze strony muzeum obwarzanka w Krakowie. Przepis na stronie muzeum.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Gdańskie Młyny Sp.z.o.o
Nazwa użytej mąki: Mąka pełnoziarnista pszenna typ 1850
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- 375 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- ½ łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25 g masła
- 60 ml ciepłej wody
- sezam/mak/sól
Sposób przygotowania
- Drożdże rozkruszyć z cukrem. Wymieszać z ciepłą wodą. To jest zaczyn. Zostawić do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać z solą. Rozpuścić masło i zostawić do ostygnięcia.
- Połączyć zaczyn z mąką i masłem. Wyrobić, gdy za gęste dodać nieco letniej wody. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta odrywać niewielkie kulki i palcami formować z nich wałeczki (sulki). 2 wałeczki należy zapleść jak warkocz, zlepiając na końcach i formując z nich obwarzanka. - W szerokim garnku zagotować wodę. Każdy obwarzanek zanurzyć w gorącej wodzie na paręnaście sekund, po czym wyłowić, odsączyć i wyłożyć na blaszkę.
- Obsypać makiem, sezamem lub solą.
- Piec 20-30 minut w temperaturze 180-190°C na złoty kolor
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 10 min | |
Czas pieczenia | 20 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 4 szt. | |
Koszt całkowity | 0,50 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |