Cebularz lubelski 0,54 zł/szt
woj. lubelskie
Rodzaj pieczywa: Inny
Cebularze to charakterystyczna wizytówka Lublina. Można je znaleźć praktycznie w każdej lubelskiej piekarni i w sklepie z pieczywem. Kuszą wyglądem i zapachem. Szczegóły na stronie muzeum cebularza lubelskiego: Regionalane muzeum cebularza lubelskiego Adres:Szewska 4, 20-086 Lublin.Przepis pochodzi ze strony: Zwiedzaj Lublin. Jest jedna sala w której odbywają się pokazy wypieku w ktorych można uczestniczyć. Nie jest to tak jak nazwa wskazuje muzuem. W Lublinie,na starym mieście, praktycznie w każdej piekarni można kupić cebularz. Różna wielkości i różne ceny.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna domowa typ 650
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.
Nazwa drożdży: Drożdże domowe
Informacja o wodach
Producent wody: bez wody
Nazwa użytej wody: bez wody
Składniki
Ciasto:
• 1 łyżka cukru
• 200 ml ciepłego mleka lub wody
• 1 jajko
• 1 - 2 łyżeczki soli
• 60 g masła
• 3 cebule
• 3 łyżki maku
• 1 łyżeczka soli
• 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Farsz:
- Farsz należy przygotować dzień przed pieczeniem cebularzy.
- Cebulę pokroić w grubą kostkę, sparzyć we wrzątku i odcedzić. Gorącą wymieszać z makiem, solą i olejem, posypać odrobiną mąki. Przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć, a po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Zaczyn:
- Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Wyrośnięty rozczyn wraz z pozostałym ciepłym mlekiem z rozpuszczonym masłem dodać do przesianej mąki z solą.
- Jajko roztrzepać i dodać do pozostałych składników, zostawiając ewentualnie 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
- Wyrobić ciasto przez 15 - 30 minut, by odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków można posmarować pozostałym jajkiem. Rozłożyć farsz z cebuli. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Piec w 180 stopniach Celsjusza do uzyskania złotego koloru.
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 20 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 12 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 2,00 zł |