Precle Krakowskie
woj. małopolskie
Rodzaj pieczywa: Precle
Przepis mistrzów piekarnictwa z Krakowa.
Informacja o mąkach
Producent mąki: Młyn Jelonki
Nazwa użytej mąki: Mąka Kurpiowska
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- smalec: 20 gram.
- Miód Bartnik Akacjowy: 20 gram.
- Jajka: 1 szt.
- Sól: 10 gram.
- Mąka Kurpiowska: 450 gram.
- Drożdże Suszone: 8 gram.
- Woda: 150 ml
Sposób przygotowania
- składniki:
- wymieszać wszystkie składniki wyrabiać,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- podzielić ciasto na 8 kawałków lub na tyle ile chcemy precli
- ukształtować każdy kawałek w walec o średnicy około 1 cm i o długości 40 -50 cm (długość ma wpływa na kształt a ten zależy od nas)
- spleść każdy wałek w precel
- zagotować 2 litry wody i rozpuści w niej miód
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować go olejem
- każdy precel włożyć do wrzątku na około 20 sekund aż wypłynie
- umieścić precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- rozgrzać piekarnik do 200 C
- włożyć precle do piekarnika i piec 10-15 min. w temp 200 C
Uwagi
Czas przygotowania | 40 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 10 min | |
Czas pieczenia | 15 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 8 szt. | |
Koszt całkowity | 4,71 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,59 zł |