Chleb pszenny 0,5 kg 1,70 zł
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Pszenny
Chleb pszenny 0,5 kg za 1,70 zł kosztu składników, coś wspaniałego z dnia 24 grudnia 2021
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże suszone
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- Mąka pszenna chlebowa 750: 400 gram.
- Drożdże instant: 1 gram.
- Sól: 8 gram.
- woda przegotowana: 300 gram.
Sposób przygotowania
- przygotowujemy miskę szklaną, odmierzamy 400 g mąki pszennej chlebowej, 8 g soli, 1 g drożdży instant
- do 400 g mąki dodajemy 8 g soli mieszamy szpatułką
- dodajmy 1 g drożdży instant mieszamy
- dodajemy 300 g zimnej przegotowanej wody
- następnie mieszamy ręką lub szpatułką przez około 1 min ale nie wiecej, aż wszystkie składniki się zintegrują
- przykrywany szczelnie folią i zostawiamy na 18 h w ciepłym miejscu
po 18 h ciasto wygląda tak jak na fotografi poniżej
- przygotowujemy stolnice lub inne miejsce pracy, ktora jest dokładnie oproszona mąką
- ciasto delikatnie wylewamy na wcześniej przygotowany papier, tak aby jego spód znalazł się na górze i uformował się w okrag, tak jak na zdjęciu
- pomocne w tym jest korzystanie ze szpatułki w celu oddzielenia ciasta od ścian misy, robimy to bardzo delikatenie, aby nie zbić ciasta
- ciasto opruszamy dokładnie mąką, teraz zaczyna się natrudniejszy etap
- skladamy cztery boki ciasta do środka, tak jakbyśmy robili kopertę, należy to zrobić bardzo delikatnie, korzystając obficie z mąki, podsypująć obficie powierzchnie po oddzieleniu ciasta
- powtarzamy to składanie, ale tym razem składmy narożniki do środki
- dalej powtarzamy skladania, aż do uformowania kuli, możemy to robić kilka razy
- przygotowujemy papier do pieczenia o wymiarze około 40x40 cm, który jest dokładnie oproszamy mąką
- tak powstałą kulę układamy na papierze do pieczenia "szfami" do dołu
- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 h
- Na pół godziny przed końcem spoczynku ciasta, nagrzewamy garnek żeliwny w piekarniu przez 30 min w temperaturze 245 C
- Po tym czasie wkładamy ciasto do garnka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 245 C i pieczemy przez 50 min
- Pierwsze 30 min garnek jest przykryty pokrywką , ostatnie 20 min pieczemy bez pokrywki
- Po wyjęciu z piekarnika
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 18 godz. | |
Czas pieczenia | 50 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 1,55 zł | |
Koszt jednostkowy | 1,55 zł |