Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chleb pszenny 0,5 kg 1,70 zł

woj. mazowieckie

Rodzaj pieczywa: Pszenny

677df801802a3aa6aaca87e848618a5620fdfc0c.jpg

Chleb pszenny 0,5 kg za 1,70 zł kosztu składników, coś wspaniałego z dnia 24 grudnia 2021

Informacja o mąkach

Producent mąki: Polskie Młyny S.A.

Nazwa użytej mąki: Mąka Szymanowska pszenna typ 750 chlebowa


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Dr. Oetker Polska Sp. z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże suszone


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  • Mąka pszenna chlebowa 750: 400 gram.
  • Drożdże instant: 1 gram.
  • Sól: 8 gram.
  • woda przegotowana: 300 gram.

Sposób przygotowania

  • przygotowujemy miskę szklaną, odmierzamy 400 g mąki pszennej chlebowej, 8 g soli, 1 g drożdży instant  
  • do 400 g mąki dodajemy 8 g soli mieszamy szpatułką 
  • dodajmy 1 g drożdży instant mieszamy
  • dodajemy 300 g zimnej przegotowanej wody
  • następnie mieszamy ręką lub szpatułką przez około 1 min ale nie wiecej, aż wszystkie składniki się zintegrują 
  • przykrywany szczelnie folią i zostawiamy na 18 h w ciepłym miejscu

300x2251faza

 po 18 h ciasto wygląda tak jak na fotografi poniżej 

300x225pszenny

  • przygotowujemy stolnice lub inne miejsce pracy, ktora jest dokładnie oproszona mąką 
  • ciasto delikatnie wylewamy na wcześniej przygotowany papier, tak aby jego spód znalazł się na górze i uformował się w okrag, tak jak na zdjęciu

300x2252faza

  • pomocne w tym jest korzystanie ze szpatułki w celu oddzielenia ciasta od ścian misy, robimy to bardzo delikatenie, aby nie zbić ciasta 
  • ciasto opruszamy dokładnie mąką, teraz zaczyna się natrudniejszy etap
  • skladamy cztery boki ciasta do środka, tak jakbyśmy robili kopertę, należy to zrobić bardzo delikatnie, korzystając obficie z mąki, podsypująć obficie powierzchnie po oddzieleniu ciasta 
  • powtarzamy to składanie, ale tym razem składmy narożniki do środki 
  • dalej powtarzamy skladania, aż do uformowania kuli, możemy to robić kilka razy
  • przygotowujemy papier do pieczenia o wymiarze około 40x40 cm, który jest dokładnie oproszamy mąką 
  • tak powstałą kulę układamy na papierze do pieczenia "szfami" do dołu 

300x2254faza

  • przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na 2 h

300x2255faza

  • Na pół godziny przed końcem spoczynku ciasta, nagrzewamy garnek żeliwny w piekarniu przez 30 min w temperaturze 245 C 
  • Po tym czasie wkładamy ciasto do garnka i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 245 C i pieczemy przez 50 min

300x2256faza

  • Pierwsze 30 min garnek jest przykryty pokrywką , ostatnie 20 min pieczemy bez pokrywki  
  • Po wyjęciu z piekarnika 

300x2257faza


Uwagi

20211224cennik


Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 18 godz.
Czas pieczenia Czas pieczenia 50 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 1,55 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 1,55 zł

Galeria zdjęć

Chleb pszenny 0,5 kg 1,70 zł Chleb pszenny 0,5 kg 1,70 zł