Chałka
woj. mazowieckie
Chałka pieczona w dniu 11 marca 2023
Grupa chleba: Pieczywo pszenne
Podgrupa: półcukiernicze
Rodzaj: chały zdobne
Drożdże: Świeże
Informacja o mąkach
Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie PZZ w Stoisławiu S.A. Stoisław 11 76-013 Mścice
Nazwa użytej mąki: Auchan Mąka pszenna uniwersalna typ 650
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Polmarkus Sp.z o.o
Nazwa drożdży: Drożdże lwowskie
Informacja o wodach
Producent wody: przegotowana woda
Nazwa użytej wody: przegotowana woda
Składniki
- Drożdze: 10 gram.
- Jajka: 2 szt.
- Cukier Puder: 10 gram.
- Sezam: 5 gram.
- Sól: 5 gram.
- Masło: 30 gram.
- Mąka: 600 gram.
Sposób przygotowania
- przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
- ozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru, dobrze wymieszać, aby lepiej aktywować drożdże
- przykryć szczelnie folią przeźroczystą i zostawić na 5 min, aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki w tym warto dodać około 100 g mąki chlebowej, dodać łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru pudru, dobrze wymieszać, zrobić na środku wgłębienie
- stopione masło, roztrzepane jajko oraz drożdże wlać do misy z mąką, do wcześniej przygotowanego wgłębienia
- do roztworu zagarnąć z brzegów trochę mąki i wymieszać, oprószyć roztwór mąką, przykryć folia i zostawić na 10 min
- następnie w mikserze lub ręcznie wyrabiać przez 20 min, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie w razie potrzeby dodać trochę mąki
- dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 5 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
- przykryć ciasto folią lub ściereczką odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, waga ciasta wyniesie około 950 g
- przebić ciasto i wyrabiać przez około 2 min na stolnicy
podzielić ciasto na 6 części, zrobić sześć linek o tej samej grubości i - długości, spleść, ścisnąć dobrze końce i założyć pod spód
- włożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i odstawić na 35 - 40 min
- posmarować chałkę żółtkiem roztrzepanym z wodą i posypać sezamem
rozgrzać piekarnik do 210 C - włożyć ciasto do piekarnika obniżyć temp do 180 C i piec przez 25-35 min
- należy kontrolować wypiek w piekarniku, aby zapobiec przypaleniu się skórki
- waga upieczonej chałki to około 900 g
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 60 min | |
Czas pieczenia | 25 min | |
Trudność | Łatwe | |
Wydajność | 1 szt. | |
Koszt całkowity | 4,70 zł | |
Koszt jednostkowy | 4,70 zł |