Ostatnio dodane

  • Tłuszcze
  • Produkty roślinne
  • Mąka
  • Dodatki technologiczne
  • Mąka pszenna
  • Woda
  • Drożdże
  • Sól
  • Sprzęt
  • Metoda 5 fazowa
  • Zakwas pszenny
  • Zakwas żytni
  • Metoda 3 fazowa
  • Metoda 2 fazowa
  • Chleb pszenny
  • Chleb pszenny na zaczynie

Pieczywo żytnie

  • Żytni razowy na miodzie
  • Żytni razowy
  • Badanie kwasowości

Chałka

woj. mazowieckie

53d44b4d7ac0223ac70c8997a43b712abf66144b.jpg

Chałka pieczona w dniu 11 marca 2023

Grupa chleba: Pieczywo pszenne

Podgrupa: półcukiernicze

Rodzaj: chały zdobne

Drożdże: Świeże


Informacja o mąkach

Producent mąki: Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie PZZ w Stoisławiu S.A. Stoisław 11 76-013 Mścice

Nazwa użytej mąki: Auchan Mąka pszenna uniwersalna typ 650


Informacja o drożdżach

Producent drożdży: Polmarkus Sp.z o.o

Nazwa drożdży: Drożdże lwowskie


Informacja o wodach

Producent wody: przegotowana woda

Nazwa użytej wody: przegotowana woda


Składniki

  • Drożdze: 10 gram.
  • Jajka: 2 szt.
  • Cukier Puder: 10 gram.
  • Sezam: 5 gram.
  • Sól: 5 gram.
  • Masło: 30 gram.
  • Mąka: 600 gram.

Sposób przygotowania

  • przygotować trzy czwarte kubka z zimną wodą, dolać wrzątek, aby dopełnić kubek
  • ozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą, dodać łyżeczkę cukru pudru, dobrze wymieszać, aby lepiej aktywować drożdże
  • przykryć szczelnie folią przeźroczystą i zostawić na 5 min, aż drożdże się spienią
  • do dużej misy wsypać 2 i 3/4 kubka mąki w tym warto dodać około 100 g mąki chlebowej, dodać łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru pudru, dobrze wymieszać, zrobić na środku wgłębienie
  • stopione masło, roztrzepane jajko oraz drożdże wlać do misy z mąką, do wcześniej przygotowanego wgłębienia
  • do roztworu zagarnąć z brzegów trochę mąki i wymieszać, oprószyć roztwór mąką, przykryć folia i zostawić na 10 min
  • następnie w mikserze lub ręcznie wyrabiać przez 20 min, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie w razie potrzeby dodać trochę mąki
  • dać na omączoną stolnice i wyrabiać około 5 min, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
  • w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
  • włożyć ciasto do misy posmarowanej oliwą, posmarować ciasto oliwą na wierzchu
  • przykryć ciasto folią lub ściereczką odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, waga ciasta wyniesie około 950 g
  • przebić ciasto i wyrabiać przez około 2 min na stolnicy
    podzielić ciasto na 6 części, zrobić sześć linek o tej samej grubości i
  • długości, spleść, ścisnąć dobrze końce i założyć pod spód
  • włożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i odstawić na 35 - 40 min
  • posmarować chałkę żółtkiem roztrzepanym z wodą i posypać sezamem
    rozgrzać piekarnik do 210 C
  • włożyć ciasto do piekarnika obniżyć temp do 180 C i piec przez 25-35 min
  • należy kontrolować wypiek w piekarniku, aby zapobiec przypaleniu się skórki
  • waga upieczonej chałki to około 900 g

Uwagi

Czas przygotowania Czas przygotowania 30 min
Czas spoczynku ciasta i  rozrostu Czas spoczynku ciasta i rozrostu 60 min
Czas pieczenia Czas pieczenia 25 min
Trudność Trudność Łatwe
Wydajność Wydajność 1 szt.
Koszt całkowity Koszt całkowity 4,70 zł
Koszt jednostkowy Koszt jednostkowy 4,70 zł

Galeria zdjęć

Chałka Chałka