Precle
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Precle
Przepis na podstawie strony www.brezel-baecker.de
Informacja o mąkach
Producent mąki: Polskie Młyny S.A.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna Szymanowska typ 550
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lallemand Polska Sp.z.o.o.
Nazwa drożdży: Drożdże domowe
Składniki
- 500 g mąki typ: 550
- 42 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 250 ml ciepłej wody
- 20 g smalcu 1 paczka
- proszku do pieczenia (16g)
- 40 g sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 150 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłą wodą
- do dużej misy lub dzieży miksera wsypać 500g mąki, dodać cukier, proszek do pieczenia, smalec
- wszystko dobrze wymieszać, palcami zintegrować dokładnie smalec z mąką
- zrobić w środku mąki wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać, aż we wgłębieniu powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany
- następnie opruszyć roztwór mąką, pozostawić na 20 min, aż drożdże się spienią
- następnie wymieszać w mikserze lub wyrabiać ręcznie przez 15 min, w razie potrzeby dodać trochę mąki ,w czasie mieszania dodać sól
- przełożyć do misy lub pozostawić w dzieży, przykryć folią, pozostawić na 45 min, aż ciasto dobrze wyrośnie
- przebić i wyrabiać przez 10 min
- podzielić ciasto na 15 kawałków, z każdego uformować długi na 30/40 cm wałek
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować ją masłem, spleść każdy wałek w precel i umieścić na stolnicy
- rozczyn sody dodać do 1.8 litra wody i zagotować
- każdy precel włożyć do wrzątku na około 30 sekund poczekać, aż wypłynie , umieścić precle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozgrzać piekarnik do 200 C
- włożyć precle do piekarnika i piec 15-20 min. w temp 220 C
- na dnie piekarnika umieścić płaskie naczynie z wrzątkiem
Uwagi
Czas przygotowania | 30 min | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 45 min | |
Czas pieczenia | 2 godz. | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 15 szt. | |
Koszt całkowity | 3,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,20 zł |