Precle
woj. mazowieckie
Rodzaj pieczywa: Precle
Bardzo smaczne precle
Informacja o mąkach
Producent mąki: Zakłady Zbożowe Dystrybucja Centrum Sp.z.o.o.
Nazwa użytej mąki: Mąka pszenna uniwersalna typ 650 Auchan
Informacja o drożdżach
Producent drożdży: Lesaffre Polska S.A.
Nazwa drożdży: Drożdże Babuni 100g
Składniki
- 500 g mąki typ 480,500 lub 650
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli,
- łyżeczka kminku zmielonego
- 1 łyżka ekstraktu słodowego w proszku
- 60 g sody oczyszczonej
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 litry wody do rozpuszczenia sody i kąpieli przed pieczeniem
- 1 jajko do posmarowania precli
- sól gruboziarnista, sezam, mak do posypania precli według własnych preferencji
Sposób przygotowania
- rozpuścić drożdże w miseczce z ciepłym mlekiem (około 150 ml)
- dodać łyżkę ekstraktu słodu przykryć folią przeźroczystą i zostawić na 5 min. aż drożdże się spienią
- do dużej misy wsypać 480 g mąki, dodać łyżeczkę soli, szczyptę zmielonego kminku, dobrze wymieszać
- zrobić na środku mąki wgłębienie do którego wlać mleczną zawiesinę drożdży
- wlać resztę mleka do wgłębienia w mące zgarnąć nieco mąki do zawiesiny drożdży i wymieszać, aż we wgłębieniu powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany
- oprószyć rozczyn odrobiną mąki, przykryć folią, zostawić rozczyn na 20 min, aż spieni się i zwiększy objętość tak, że wypełni całe wgłębienie
- drewnianą łyżką wyrabiać na kleistą kule, dodać resztę mąki gdyby ciasto okazało się za luźne i kleiło się do rąk dać na omączoną stolnice i wyrabiać w mikserze około 20 min. aż ciasto będzie elastyczne i gładkie
- w międzyczasie przygotować misę w której ciasto będzie mogło wyrosnąć
- włożyć ciasto do misy posmarowanej masłem, posmarować ciasto masłem na wierzchu
- przykryć ciasto wilgotną ściereczką, odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce, aż ciasto dobrze wyrośnie, podwoi swoją objętość
- przebić ciasto i zostawić na około 10 min, następnie podzielić ciasto na 8 kawałków
- ukształtować każdy kawałek w walec o średnicy 2 cm w środku i 5 mm na każdym końcu i o długości około 50 cm
- wyłożyć blachę papierem do pieczenia i posmarować go masłem
- spleść każdy wałek w precel i umieścić na blasze
- pozostawić splecione precle przykryte ściereczką na 45 min, aż do podwojenia objętości
- rozpuścić sodę w 2 l wody, rozgrzać do temp 100 C
- każdy precel włożyć do wrzątku na około 20 sekund
- umieścić precle ponownie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- smarujemy precle jajkiem
- posypać precle, solą, makiem lub sezamem w zależności od preferencji
- rozgrzać piekarnik do 220 C, na jego dnie położyć kubek z wrzątkiem
- włożyć precle do piekarnika i piec 15-20 min. w temp 220 C
Uwagi
Czas przygotowania | 3 godz. | |
Czas spoczynku ciasta i rozrostu | 2 godz. | |
Czas pieczenia | 20 min | |
Trudność | Średnie | |
Wydajność | 8 szt. | |
Koszt całkowity | 2,00 zł | |
Koszt jednostkowy | 0,25 zł |